Вики Политова за лидерството и bTV Новините на 13 години

18 ноември 2013 | 07:20 Дачев
През пролетния сезон - нови сезони на "Сървайвър", "Революция Z" и "България търси талант", "Vox Populi", нови български сериали

Интервю на генералния директор на bTV за в. Труд

(препечатка без съкращения)

- Госпожо Политова, все още ли е сигурно първото място на Би Ти Ви на пазара? Сякаш разликата с Нова тв напоследък се стопява?

- След 13 години неизменно на върха, твърдо вярвам, че лидерството на Би Ти Ви е безспорно и устойчиво.
 
От 2000 г. насам често сме влизали в периоди на по-засилени опити от страна на Нова тв да ни предизвиква в дадени слотове (часови пояси - б.р.), което е нормално. Вторият на пазара е длъжен да гони лидера, а и ТВ7 се активизира. Резултатите обаче показват, че не само успяваме да задържим разликата между Би Ти Ви и Нова тв, но често дори я увеличаваме. Инвестициите, които нашите конкуренти направиха през последните сезони са рекордни, а делът, който спечелиха, е изключително непропорционален и малък на техния фон.
 
За пример, ако сравним най-силните сезони на Нова тв в праймтайма за последните 6-7 години, т.е. сезоните на "ВИП брадър" през 2007 г. и 2009 г., ще видим, че по същото време Би Ти Ви е отчитала по-малко отстояние от това, което има в момента спрямо Нова тв.  Да, конкурентите ни имаха краткотрайни пробиви през този сезон, но равносметката в края на периода е, че задържаме голямата преднина.
 
Припомням ви и, че тази година Би Ти Ви беше изключвана от кабелни оператори, което също помогна на Нова тв. И както винаги - те не ни подкрепиха в тази битка, но разбира се, се възползваха от вече утъпканата пътека. На върха е самотно. Като лидер сме длъжни да налагаме и да създаваме верните практики на пазара в полза на цялата индустрия. Но въпреки всички неравни битки съхраняваме челната си позиция.
 
Айнщайн е казал, че когато правиш едно и също нещо отново и отново, не можеш да очакваш различни резултати. Опитът ни доказва, че максимата му е вярна и когато правиш нещата отново и отново по най-добрия начин. От 13 години Би Ти Ви се прави от едни и същи хора, от почти непроменен мениджърски екип. Това са най-добрите специалисти в бранша, които се ръководят от едни и същи принципи, изцяло подчинени на аудиторията и на устойчива стратегия на развитие. Затова вярвам, че бъдещето на Би Ти Ви е повече от обещаващо. 
 
 - Само преди дни обаче в тв бранша избухна скандал, след като приключи одитът на агенция ГАРБ, която мери зрителския интерес. Тогава основният ви конкурент поиска нова система, чрез която да се прави това изследване. В Би Ти Ви спокойни ли сте след тази проверка?

- Преди всичко се радвам, че този одит най-накрая се случи. Би Ти Ви се бори за него в продължение на цели две години. Може би ви звучи абсурдно, защото най-логичното за всяка нова система е да бъде подложена на независима проверка.

И до днес не мога да си обясня защо Нова тв беше против одита, дори не участва във финансирането му. Още по-странно е, че в момента се опитва да атакува системата на ГАРБ именно чрез резултатите от проверката. И, да, това е същата система, на която Нова тв се позовава, когато изтъква свои добри резултати. За мен тук няма скандал. Разчитам реакцията на Нова тв като твърде агресивен, при все това манипулативен, опит за демонстриране на по-добри резултати в трудна икономическа среда. Нова тв се опитва да наложи своя алтернативна система за мерене на гледаемостта за втори път, което обяснява и настоящата им реакция.
 
Иначе одитът ни показа две много важни неща: че системата на ГАРБ е добра и работеща, и че трябва да се направят някои подобрения в нея. Самите одитори потвърдиха, че е много задоволителна. Ще продължим да работим, без да се поддаваме на изкуствено създадения хаос.
 
- В телевизията, която управлявате, винаги ли сте доволни от това, което показват резулатите?

- Всеки счита, че е подценен. Това е нормално. Ако имаме съмнения в данните, настояваме за реални мерки - като например независим одит. Да атакуваш публично една официално приета система не само показва неувереност, но е и безотговорно спрямо индустрията и може единствено да дестабилизира пазара! 
 
- На пазара вече има и втора пийпъллметрична система - "Медиарисърч". Това как ще го промени?

- Пазарът може да работи нормално само с една валута, но уви, не се учи от грешките си.

Преди години Нова тв отново инициира внедряването на алтернативна система - тогава ГАРБ (GfK Audience Research Bulgaria - бел.ред.), като така създаде неувереност в рейтингите. "Медиарисърч" е поредният опит. Изглежда Нова тв никога няма да се задоволи с официалната пийпълметрия на пазара, независимо коя е тя.  
 
- През лятото на мястото на Адриан Сърбу - изпълнителен директор на СМЕ (собственик на Би Ти Ви) , беше сложен нов човек, има промени и в надзорния съвет на вашата телевизия. Тази промяна ще доведе ли със себе си и други рокади?
 
- Би Ти Ви остава отличникът на СМЕ, независимо от промените и въпреки неубедителните резултати на групата на международно ниво. Справихме се прекрасно и в последното тримесечие, дори показахме най-добър резултат от всички останали телевизии на СМЕ спрямо същия период за 2012-а. Този успех е изцяло български, на местния екип, на който разчитам вече толкова години и вярвам, че докато работим по същия начин, трябва да очакваме само положителни новини.
 
- Днес новините на Би Ти Ви празнуват 13 години. Каква новина искате да чуете в емисията довечера?

- Тъй като не съм пряко свързана със създаването на новините, гледам крайния резултат от работата на колегите. Той се вижда както от рейтингите, така и от обратната връзка в интернет и социалните мрежи. Според зрителите Би Ти Ви прави най-добрите новини, с най-високо доверие, с най-обичаните лица - вече 13 години, без дори близка алтернатива. Това е и моята оценка. 
Иначе и аз като всички искам да чуя повече добри новини (усмихва се).
 
 - Тогава защо си тръгнаха толкова хора от екипа на Би Ти Ви в последните месеци? Опитахте ли се да спрете Ани Цолова и Виктор Николаев да не напускат телевизията?
 
- От началото на годината видяхме много размествания, като тогава много телевизионери напуснаха "Нова" и отидоха в ТВ7. Ясно беше, че  освободеният ресурс в Нова ще бъде насочен към Би Ти Ви, за да запълнят вакуума. В това няма нищо неразбираемо или неестествено, хората търсят израстване, по-добро възнаграждение и т.н. 
 
Отделно от всичко това трябва да се има предвид, че Би Ти Ви е най-голямата сцена, на която всеки иска да се изяви и напрежението при нас е най-голямо.  В момента предизвикателствата пред нюзрума са по-големи от всякога. Не забравяйте, че ние стигаме до милиони зрители, за разлика от всички останали медии с много по-малка аудитория. В един момент умората от постоянното напрежение надделява и някои колеги избират по-спокойна среда. 
 
Разбира се, че направихме всичко възможно да задържим Ани и Виктор. За съжаление те дойдоха при мен с вече взето решение. 
 
 - Какво стана с водещата на новините Ани Салич? Защо не тръгна проектът Vox Populi, който вече бяхте обявили, че ще прави тя?
 
- Ани временно води новините в 17 ч, а по Vox Populi имаме много работа. Това е един от най-сложните и тежки проекти на Би Ти Ви досега. Подготовката му изисква повече време, затова го отложихме за пролетта.
 
- Бяхте обявили, че ще махнете турските сериали от най-гледаното време. Зрителите ли искат да останат в праймтайма или българските сериали още не са толкова добри, че пак давате "Огледален свят" в 20 ч? 
 
- Не сме се отказали от идеята да заменим турските сериали в праймтайм с българска продукция. Това ще стане, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Заради реакцията на зрителите се наложи този сезон да се върнем частично към тях.
 
 - Всеки нов тв сезон тръгват слухове, че "Шоуто на Слави" пада. Напоследък и рейтингите показват, че има намален интерес към неговото предаване. Това притеснява ли ви и мислите ли за друг вариант в неговия часови пояс?

- Не коментирам слухове, защото ефирът сам ги опровергава. "Шоуто на Слави" се излъчва всяка делнична вечер по Би Ти Ви и вече 13 години е стабилен лидер в своя слот. Това е изключително постижение за телевизията в България, което се съмнявам, че скоро може да бъде повторено от друга медия, с друго предаване, а и с друг водещ. Няма причина да мислим за други варианти.
 
- Готови ли сте вече за пролетния сезон и какво ще предложите на зрителите?
 
- Идва най-успешното риалити в историята на модерната българска телевизия - "Сървайвър", ще видим новия сезон на "Революция Z", завръща се хитовото шоу "България търси талант", ще има и още изненади.

Работим и по идеи за нови български сериали.


ИЗБРАНО