Аналоговият сигнал не може да се изключва на части

8 август 2013 | 08:44 Дачев
Срокът 1 септември за спирането на аналоговата телевизия и заменянето  с цифрова най-вероятно няма да бъде спазен. Това стана ясно вчера на пресконференция на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, съобщава Труд.
 
По думите на Тодоров, ведомството не може да спре аналоговия сигнал, без да има гаранции, че и най-бедните могат да получат безплатен декодер, за да гледат телевизия. Причина за отлагането е забавянето на доставките на декодери за половината страна. Очаква се резултатите от търговете за избор на дотавчици да са ясни към 25 август. Тодоров обясни, че от тази дата започва да тече двуседмичен срок за обжалване, отделно след това трябва да се планира и време за раздаването на самите декодери.
 
Зам.-министърът на няколко пъти отказа да се ангажира с ясна прогноза кога все пак ще бъде изключен аналоговият сигнал, след като цифровизацията стартира на 1 март т.г., обяснявайки, че окончателното решение ще се вземе след края на търговете.
 
От обясненията му обаче стана ясно, че държавата практически няма как да успее до 1 септември. Технически също не е възможно аналоговият сигнал да се спира поетапно, както се говореше досега  Въпреки че само преди два дни транспортният министър Данаил Папазов обяви, че цифровизацията ще започне поетапно от 1 септември, от министерството казаха, че аналоговият сигнал не може да се изключва на части.
“Аналоговият сигнал се разпространява не по области или общини, а по региони. Ето защо не може да се изключи там, където има раздадени декодери, без да бъдат засегнати съседни области, където няма такива”, обясни Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта.
 
По данни на Комисията за регулиране на съобщенията, обявени от “Медиапул”, доставените цифрови канали ще бъдат едва 7 - при задължителни 11 безплатни по нормите на ЕС.
 
Тодоров обяви още, че досега цифровизацията е струвала на българските граждани 35 млн. лева. Той не успя да отговори на въпроса каква част от тази сума е отишла за реклама, но обществената поръчка, спечелена от „Обединение Ти Си Ти Ви“ през есента на 2012 г., бе за близо 10 милиона лева. От ведомството не предвиждат нова информационна рекламна кампания заради забавянето на цифровизацията. Самите декодери за социално слабите пък струват на бюджета около 12 млн. лева, показва справка в регистъра за обществените поръчки.


ИЗБРАНО