„Ничия пещера” и „Озареният от Хиос” с международна награда

16 юли 2013 | 14:09 Дачев
БНТ с две награди на фестивала „Мефест
 
Българската национална телевизия спечели две от отличията на 17-тото издание на престижния международен фестивал за туристически, екологични, спортни и кулинарни филми, който се проведе в Сърбия и има 20-годишна история. 
 
Филмът на Цветан Симеонов от БНТ2 ПловдивНичия пещера” получи първа награда за най-добър филм на еко тематика. Вижте филма тук: eko.bntplovdiv.com/nichia-peshtera (29:44 мин.).
Лентата проследява последиците от актьорските изяви на Силвестър Сталоун и компания, които снимаха холивудската продукция "Непобедимите 2" в Деветашката пещера.

В конкуренция с повече от 250 заглавия, журито отличи със специалната награда за кинематографичен разказ и филма на Валери Яков, Красимир Кушев и Румяна Ангелакова от БНТ2 Благоевград „Озареният от Хиос".
Филмът бе излъчен в рубриката "Атлас" на 13 февруари 2011 г. по БНТ Свят с повторно излъчване на 16 декември 2012 г.

Румяна Ангелакова - режисьор:
- Когато ни приключи престоят на острова, гърците решиха да направят стачка и не летяха самолети, нямаше фериботи и така и иначе се наложи още два дни да постоим там, та си уплътнихме времето по този начин. На този фестивал, на такъв голям форум, да има две награди за България и двете да са на Българската национална телевизия, това е меко казано приятно.
 
Отличията на фестивала бяха връчени в присъствието на сръбския премиер Ивица Дачич, членове на кабинета, посланиците на Бразилия и Италия и много авторитети в областта на филмовото изкуство. Сред специалистите, участвали в селекцията, са Емир Костурица и Антонио Конте.
 


ИЗБРАНО