Фолклорен концерт-спектакъл по БНТ на 3 март

20 февруари 2012 | 10:21 Дачев
През 2012 г. Международна фестивална програма „Приятели на България” стартира серия концерти под наслов „...Туй що не гасне!”
Началото слага фолклорният концерт-спектакъл „Туй що не гасне! Фолклорни вариации”, който ще се състои на 20 февруари от 19:30 часа в зала 1 на НДК.

Събитието цели да популяризира новите тенденции в изпълнението и обработката на българския фолклор и да покаже, че той е модерен и се развива. В спектакъла ще вземат участие едни от най-изтъкнатите български артисти - сред тях Даниел Спасов и Милен Иванов с дует "Двуглас", водещи на предаването „Иде нашенската музика” на БНТ.
Участниците ще разкрият на публиката разтърсващата красота на българската музика и народните танци.

На цената на музикалния спектакъл зрителите ще видят:

* Фолклорен ансамбъл "Тракия" - новатори в музикалните и танцови форми, като съумяват да запазят връзката между съвременното българско изкуство и дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Техният хор пее в парижката зала „Олимпия” през 1990 г. и заема трето място в класацията на „Билборд” за същата година.

* Група "Булгара" - използва drum & base, фънк и broken beats, jungle, рок и джаз, за да подчертае хармоничната красота на българския фолклор, като използват традиционни и електроакустични инструменти. Те са носители на „Аскеер” за авторска музика към театрален спектакъл „Дивите” (по Николай Хайтов), участват във всички джаз фестивали у нас, подгрявали са концерта на Ал Ди Меола, свирили са в лондонския Shaw Theatre и в Бон по повод обединението на Източна и Западна Германия.

* "Ева квартет" са част от Мистерията на българските гласове. Осъществили са множество участия на престижни фестивали и в големите европейски концертни зали. Имат турнета в над 20 държави по целия свят.

* Дует "Двуглас" - Даниел Спасов и Милен Иванов са единствените мъжки гласове в концертните програми и албумите на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. Те търсят съвременни музикални решения и така създават свой неповторим облик.

* В концерт-спектакъла ще участват и децата от Националното училище за танцово изкуство, ансамбъл „Чинари”, артистите от Дома за ветерани на културата и изкуствата (специални гости).

* * * * * * *

Българска национална телевизия е медиен партньор на събитието и ще излъчи концерта в празничната си програма за 3 март 2012 г.(събота).
Режисьор на спектакъла е Стефан Мушатов.


ИЗБРАНО