Угасна Александър Авджиев, една от емблемите на БНТ

14 февруари 2012 | 12:12 Дачев
Журналистът Александър Авджиев, една от емблемите на БНТ, е починал - съобщиха негови близки, информира агенция "Блиц".
Той е издъхнал тази сутрин във Военна болница. Лекарите са се опитали да го стабилизират, за да го преместят на лечение в специализирана клиника в Турция.

Авджиев страдаше от тежко онкологично заболяване, диагнозата е "рак на белите дробове", за която той научава преди месец. Ръководството на БНТ, където той работеше дълги години, и журналисти от други медии организираха кампания за набиране на средства за лечението му. През последните дни здравословното му състояние се влоши рязко и тогава семейството му са помолили приятели и близки да дарят средства за лечението му. 

Часове преди смъртта Румяна Страшимирова, пресаташе на ВМА, обяснила пред в. "Шоу": "Медиците са притеснени от много бързото развитие на заболяването, както и с наличието на метастази". София. Ракът е квалифициран като четвърта степен, която не давала почти никаква надежда за живота му. Диагнозата е поставена в края на януари, когато журналистът отива във Военномедицинска академия заради оплаквания от болки в гърба. Бъбреците му отказали и той бил поставен на хемодиализа, заради което трябвало да му дават лекарства за разреждане на кръвта. В същото време журналистът правел постоянни кръвоизливи в стомаха и тези медикаменти ставали противопоказни. В последните дни Авджиев получил кръвоизливи дори и от ушите.

* * * * * * *
 
Александър Авджиев е роден през 1958 г. в София. Неговата журналистическа кариера тръгва от БНР, където е водещ на предаването “Хоризонт на вълните на младостта”. През 1987 г. става репортер и водещ на новините в Българската телевизия.
1988-ма е годината, която го прави известен в цялата страна - тогава тръгва съботното сутрешно шоу “Добро утро”, първообраз на магазинните блокове днес. В екипа са все млади, интелигентни и амбициозни журналисти и заради тях зрителите се научават да стават рано в събота и да гледат предаването. То е в ефир 14 години - до 2002 г. След това Авджиев става последователно отговорен редактор и един от водещите на сутрешния блок “Денят започва” (2002 - 2004 г.), ръководител на Главна редакция “Общество” на БНТ (2004 - 2008 г.).

Прави и предаването “Навигатор” (от 9 февруари 2005 г. до юни 2007 г.) с подзаглавие “Преглед на демократичния печат“ - 30-минутна седмична рубрика-токшоу със студио, наподобяващо страница на вестник, с публикации от 1990 г. насам по общественозначима тема или проблем, преминаващо през годините и завършващо с коментар от гледната точка на днешния ден. Съавтор е Ангел Шойлев, режисьор е Олег Ковачев.

* * * * * * *

В памет на журналиста Александър Авджиев, БНТ Свят и БНТ2 тази вечер от 22:00 ч. ще излъчат рубриката "Най-доброто от..." с архивни записи на съботното токшоу „Добро утро”, чийто баща бе Авджиев.

Тази събота, 18 февруари, БНТ1 ще излъчи от 08:30 ч. сутринта архив от „Добро утро” - в същия часови пояс, в който през 1998 - 2002 г. се излъчваше добре познатото и обичано предаване. Националната телевизия подготвя и документален разказ за Сашо Авджиев, съобщават от БНТ и поднасят искрени съболезнования на семейството му.
 


ИЗБРАНО