Нова рубрика за късометражна документалистика по ”Туризъм”

7 януари 2012 | 12:04 Дачев
"Избрано от старите ленти" е нова рубрика на телевизия Туризъм за късометражна докумнталистика, със съдействието на МОСВ
Премиерата е в седмицата от 9 януари, всеки ден от 10:50, 16:50, 21:50 и от 23:40 ч.

Новата поредица хвърля любопитен поглед в историята на българската природна документалистика. Министерството на околната среда и водите е предоставило за излъчване своя филмов архив.
В първия 10-минутен епизод зрителите на ТВТ ще научат повече за растенията край ледниците.

Планините на България са попаднали под ледени шапки по време на последния ледников период. Оттогава някои растителни видове са се приспособили към тези екстремални условия на живот. Имайки предвид, че и днес по северните склонове на Рила и Пирин ледовете не си отиват никога и че Райското пръскало се захранва от вечна ледена пряспа под връх Ботев, то има какво да научите.
Гледайте „Растения край ледниците” - в рубриката „Избрано от старите ленти”!

* * * * * * *

Препоръчано:
Пътят на заточението (образователен филм за културно-исторически туризъм) – от 9 до 15 януари 2012 г. - в понеделник от 21:00 ч., във вторник от 09:00 и от 16:00 ч., в сряда от 11:00 ч. и в неделя от 15:00 ч.
 
Към един от паметните моменти от средновековната българска история отвежда филмът на Петър Дервишев „Пътят на заточението”.  Този докуентален филм на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически туризъм започва от Велико Търново и свършва някъде в Родопите...
Когато столицата на средновековната Втора българска държава - Търново - паднала под ятагана на полумесеца, дошъл най-страшният ден за Евтимий Търновски, последният средновековен български патриарх. Датата била 17 юли 1393 година. Това било началото на дългото и тягостно патриаршеско заточение. И датата, на която свършила една история, но започнала една легенда... Легендата за заточението на Евтимий.

Премиера:
Музеят на троянските майстори (образователен филм за арт туризъм и занаяти) – премиера по ТВТ в неделя, 15 януари,  от 14:00 и от 19:00 ч.
 
Един любопитен разказ за тайните и историите, скрити зад стените на етнографския Музей на народните занаяти в град Троян. Филмът на автора Зорница Стойкова е от поредицата на медията за арт туризъм и занаяти.

Когато кажеш Троян, се сещаш най-малко за две неща. Едното е прословутата сливовица. А другото – грънци. Надлъж и шир са известни троянските майстори със своите произведения от глина. Заради това са вдигнали и цял музей – единствен в България. Картини и внушения, родени от пъстрия им свят, са запечатани върху печената пръст... Но не само грънци ще откриете тук, я всички елементи от народния бит отпреди 200 години. Възхитете се на непреходната естетика и се потопете дълбоко в българските си корени.



ИЗБРАНО