Тракийските храмове в Старосел

27 ноември 2011 | 09:57 Дачев
Акценти в седмичната програма на телевизия "Туризъм" (TVT), 28 ноември – 4 декември 2011 г.

Пътеката на времето: село Костенковци (филм за селски туризъм) – премиера по ТВТ в събота, 3 декември, от 14:00 ч., и в неделя, 4 декември, от 10:00 ч.
Към още едно от гостоприемните и колоритни колибарски селища в Габровския Балкан отвежда новият филм на Телевизия Туризъм от поредицата за селски туризъм. Това село не се е сгушило срамежливо в полите на Балкана. Костенковци е на баир. Отдалеч се вижда. Тук реките се спускат бързо. И с водите им се носят легенди – за търновски боляри, за знаменити битки... В Костенковци, както се казва, и камъните знаят тайни... Ще ги научите със сигурност и ще видите незабравими гледки от Габровския Балкан, като гледате филма „Пътеката на времето: село Костенковци”. През декември само по Телевизия Туризъм.

Тракийските храмове в Старосел (филм за културно-исторически туризъм) – премиера по ТВТ в неделя, 4 декември, от 14:00 и от 19:00 ч.
На едно от най-емблематичните места за тракийската култура по българските земи е посветен документалният филм на Телевизия Туризъм „Тракийските храмове в Старосел”. Преди 25 века финикийците наричали тази вълшебна земя „Ракхива”. Или „Свещена земя”, „Небесна твърд”. На нея живеели траките. Земята ги дарявала с грозде и жито, със злато и олово. И траките й се отплащали. Те строели храмове. Но понеже нямали единен бог, затова и храмовете им били много... Филмът „Тракийските храмове в Старосел” с автор Стоян Радулов разказва за историята и откриването на едни от най-забележителните археологически открития в зората на третото хилядолетие в България. В него се преплитат история с  мистика, търсят се отговори на рядко задавани въпроси. Във филма участват вече покойния откривател на храмовете край Старосел – д-р Георги Китов (едно от последните му интервюта), както и д-р Валерия Фол от българския институт по тракология. Гледайте историята на тракийските храмове в Старосел през декември.

Майданоз или уханието на един град (филм за кулинарен туризъм) – на 30 ноември, сряда, от 21:00 ч., на 1 декември, четвъртък, от 18:00 ч. и на 4 декември, неделя, от 15:00 ч.
Още една страница от гастрономическото многообразие на България. Всеки град си има уникален аромат. И в него живеят хора с определен вкус и любими гозби. Не се учудвайте, ако в Трявна тръгнете по миризмата на вкусна яхния от Славейковото школо. Там дядо Слайкевов пръв открил златото на магданоза – витамините...  Какви още чудни рецепти крие тревненската кулинарна традиция и какви са тънкостите на майсторите готвачи в този балкански градец, ще разберете, гледайки документалния филм на автора Еди Василева.

Във „Вашите снимки” думата имат зрителите
Всеки ден в рамките на блока „Туризъм инфо” между филмовата програма
Десетки са клиповете, подготвени от стотиците снимки на редовни зрители на Телевизия Туризъм, верни почитатели и на www.see.bg, които медиите показват в набиращата сериозна попубярност рубрика „Вашите снимки”.  Голяма популярност набира тя и в профила на ТВТ във Facebook. Рубриката представя в кратки клипчета и атрактивни слайд галерии уловените мигове от зрителските пътувания из България и посещения на любопитни и интересни туристически обекти.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми, изпратете най-интересните от тях на имейла на телевизията -  tvt@see.bg. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в интернет на www.see.bg.
Направете и вие като десетките запалени пътешественици и любители фотографи и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България! Следете и за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм.

Филм на месеца” – едно пътуване до Възраждането
Всеки народ притежава своите основания за национална гордост. Възраждането е „най-българското време” – както го нарича Захари Стоянов. Закъснелият, но състоял се български Ренесанс. Времето, когато народът на България получава струите на своя нов живот. Време на личности като Паисий, Левски, Ботев и Бенковски. И както пише Симеон Радев в своя знаменит труд „Строителите на Съвременна България”, именно във Възраждането „трябва да се търсят добродетелите на духа и на волята, чрез които българският народ възмогва над трудностите на една малка държава и над рисковете на една бурна история.”
Филмът „Пътуване към оживялото Възраждане” е именно едно такова вълнуващо пътешествие в миналото и търсене на неговите послания. Той търси истинските впечатления за миналото на българската нация, обхождайки градовете, където са нейните корени. Копривщица, Панагюрище, Мелник, Златоград, Елена, Търново, Габрово...
Гледайте го само по Телевизия Туризъм в новата рубрика „Филм на месеца” – всяка събота през декември от 16:00 и от 22:00 ч.



ИЗБРАНО