Ва банк

Телевизионна игра, интерактивна викторина - за зрители над 18 години, пълнолетни дееспособни лица! (Непълнолетните лица участват чрез своите законни представители.) Зрителите участват чрез телефонно обаждане или SMS (на номер 16 99). Състои се от поредица загадки, най-общо групирани в следните категории:

1. загадки с познавателен характер, които изискват обща култура;

2. загадки за съобразителност: изискват логическо и асоциативно мислене и бързи реакции.


Наградите за всяко издание на играта са 14 на брой и са разпределени в 14 куфарчета. Зрителите виждат на ефирната графика стойността на всяка от 14-те награди, но не виждат в кое куфарче е разположена всяка от тях.

Участниците се включват в ефир на случаен принцип. Един от участниците в играта, отговорил правилно на актуалната загадка, получава предварително обявената награда.


Как се участва в играта?

Водещият на „Ва банк” анонсира всяка загадка, като представя нейното условие, пояснения към нея (ако се налагат такива), както и възможностите за отговор (ако загадката предвижда такива), посочва време за отговор и обявява активните в момента награди, които зрителите могат да спечелят. Зрителите се обаждат на телефонен номер или изпращат SMS без конкретно съдържание. Aвтоматичната сиситема на играта допуска участника в произволен момент по един от двата начина:

- допускане до ефир на телефонно обаждане на участник, който в дадения момент е на линия, или

- изтегляне на произволен изпратен SMS, с чийто подател се осъществява обратна телефонна връзка.

Избраният участник е победител само ако даде верен отговор на загадката в ефир. Ако отговорът е верен, участникът получава право да избере номер на едно от куфарчетата, които към настоящия момент са активни в играта. Участникът може да спечели паричната награда в избраното от него куфарче или по собствено желание да приеме алтернативна оферта за сигурна сума, която водещият му предложи в ефир. Ако участникът реши да приеме алтернативната оферта, той получава паричната сума, обявена в офертата, но не получава сумата от избраното куфарче.

При грешен отговор, водещият дава на зрителите допълнително време за регистрация, като оставя същата загадка или преминава към следваща. Верният отговор е този, който бъде верифициран като “верен” от водещия на предаването по преценка на Продуцента и в зависимост от софтуера за създаването на загадката за зрителите. При спор решаваща е думата на Продуцента, която се верифицира чрез предварително изготвен сценарий, в който се съдържат верните отговори.

Освен за една от 14-те награди, по изключение зрителите могат да участват и за спечелването на повече от една награда. Участникът, изтеглен за спечелването на повече от една награда, проявявайки своите знания и съобразителност, трябва да отговори на актуалната в момента загадка.

Наградите са парични и се осигуряват от спонсор на предаването. Тяхната стойност се обявява и се изплаща в български лева. Стойността на наградния фонд се съгласува с Нова телевизия. Наградите се изплащат от Нова телевизия в 20-дневен срок след датата на спечелването им в ефир.

ИЗБРАНО