Топ Гиър

Телевизионното риалити предаване на BBC от 2002 г., което промени необратимо автомобилния бизнес... Негови водещи са изключително популярните не само във Великобритания, а и в целия свят Джереми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей. Към групата на водещите се причислява и мистериозният пилот Стиг (Бен Колинс след 2003 г.), който никога не говори, не маха своя шлем и не разкрива своята истинска самоличност, която е сред най-добре пазените тайни в света на автомобилите. Неговата реална самоличност е плод на множество спекулации и слухове, като предположенията се простират върху всички световно известни пилоти. Според едни под бялата каска се крие световният шампион от Formula 1 Деймън Хил, а според други е това неговият колега Джони Хърбърт. За Top Gear обаче това е личност, родена от дружбата на човека с машините, обитаваща автомобилните писти в света.

Предаването залага на уникалното английско чувство за хумор, нестандартното представяне на най-новите автомобили, острата критика и изключително професионално заснетата визия.

В настоящият си формат ТВ шоуто е извоювало легендарен статут. Аудиторията му надхвърля 350 милиона зрители. Top Gear направи първия официален краш тест с жив човек, а водещият Ричард Хамънд, по-известен като "хамстера", през 2006 година предизвика собствената си катастрофа, станала най-шумната в британската история. В скоростен тест на реактивен драгстер той едва не загуби живота си, катастрофирайки с 420 км/ч. Тогава BBC спира предаването за 3 месеца, но отговаря на критиките с обяснението, че провокативните изказвания, коментари и кадри са преди всичко зрелищни елементи от шоуто.

Предаването е носител на редица престижни награди като BAFTA (Британската академия за филмово и телевизионно изкуство) за най-отличително шоу, National Television Awards за най-популярно фактологическо шоу и International Emmy за най-забавно предаване без сценарий.

Снимачната площадка на Top Gear представлява опразнен авиационен хангар край изоставена частна самолетна писта в парка Дънсфолд в графство Съри. Top Gear създава своя автомобилна писта. Излъчванията по ВВС2 са на сезони, като обикновено през лятото се снима из целия свят, а наесен предаванията тръгват в ефир. Студийните записи се правят в сряда преди излъчването в неделя, като се допускат около 400 гости с безплатен билет. Напливът на зрителите за снимките е толкова голям, че последните записали се по интернет трябва да чакат 17 години, за да получат достъп... В международни анкети Top Gear е обявено за най-доброто автомобилно предаване в света, като далеч след него остават култовите за американците American Chopper и Pimp My Ride.

Уеб сайт: http://www.bbc.co.uk/topgear/

От 24 февруари 2008 г. по bTV.
От 3 април 2011 г. по TV7.
От 22 февруари 2014 г. - "Top Gear USA" с нови водещи: Адам Ферера, Танер Фоуст и Рутледж Ууд, по TV7.
От 14 май 2013 г. до 16 февруари 2015 г. по News7.

От 8 април 2017 г. по Diema (сезон 22). От 22 април 2017 г. - сезон 23. От 30 април 2017 г. - сезон 24. От 15 декември 2017 г. - сезон VI.

ИЗБРАНО