Като лъвовете

Детско предаване, излъчва се веднъж месечно. Създатели - Катя Кисимова и Николай Априлов, водещ и режисьор: Николай Априлов.

Продиктуван от грижата за подпомагане на истинските музикални таланти на България, от тяхното ранно откриване и развитие в най-вярната естетическа посока, гарантирана от високо и качествено музикално образование, "Като лъвовете" се превръща в национален телевизионен конкурс за музикални деца от 6 до 10 години.

Телевизионната надпревара между децата се подготвя и излъчва един път в месеца (предаването се излъчва всяка последна неделя от месеца, от 14:25 ч.).
Подборът на децата се извършва от компетентна комисия на базата на изпратени в БНТ домашни или т.нар. демо-записи на звуконосител - аудиокасета, компакт-диск, DVD и др., придружени от актуална снимка и данни за детето - три имена, възраст, рождена дата и адрес. Сроковете за изпращане на заявки са до 15 число на предидущия месец.

Децата се представят на живо с две изпълнения, задължително и единствено на български език, с предпочитание към български автори на произведенията.
Предаването се снима пред публика в специално подготвено студио на БНТ. Не се позволява децата да бъдат предизвикателно облечени или да са гримирани.

Победителите се излъчват с гласуване само на публиката. В едно предаване участват до 5 деца. Победителите от всяко предаване се състезават отново в гала спектакъл в края на месец юни.

Първите три места осигуряват големи награди: скъп музикален инструмент, плазмен телевизор от световна фирма, производител на подобна техника, едноседмично летуване за семейството на българското Черноморие.

"Като лъвовете" прави проучвания относно възможности за по-нататъшно обучение на първенците от отделните предавания в качествени български музикални училища, както и относно участието на най-добрите малки българи в най-престижните международни конкурси по света, в това число и телевизионни - в Испания, Португалия, Русия, Малта.

Мото на предаването: “Деца за чудо и приказ!”.
“Децата за чудо и приказ” са от различни краища на България и се представят във всички жанрове на вокалното изкуство. На сцената са се представили над 600 талантливи деца. Участниците обикновено са до 10-11 годишна възраст.

Предаванията са тематични по жанр:
– поп и рок музика
- автентичен фолклор
- евъргрийни
- филмова музика
- български училищни, патриотични и възрожденски песни
- класическа музика (опера и оперета)
и т.н.

Репертоарът е подбран от музикалната литература, създадена за възрастни. Създателите на предаването се закачат с естественото желание на децата по-бързо да пораснат и да се докоснат до емоционалния живот на възрастните. Детските идоли най-вече са в областта на изкуството и спорта, най-много в музиката.

Успехът на предаването и високият му рейтинг се дължат на усета на екипа да открие най-талантливите малки българчета и ги представи в едно шоу, което съперничи като организация, богатство и визия на шоу програмите за възрастни. Всяко предаване допълнително обогатява музикалните изпълнения с елементи от другите изкуства – цирково изкуство, рисуване, кино и др.

По-нови рубрики:
– “Крушата не пада по-далеч от... баща си”: представят се музикални семейства
- “Пеещи телевизионери”.

Благотворителността съпътства предаванията и спектаклите.
Песента, с която започва и завършва всеки брой на предаването, носи неговото заглавие - "Като лъвовете" - и е химн за амбициозните деца и родители в България. Тя е написана от композитора Тончо Русев, текстът е на Владимир Априлов, изпълнява я Деян Неделчев (http://www.youtube.com/watch?v=IUqU8p7qAIo).

Контакт: (02) 9318 333, e-mail: likelions@bnt.bg

От 1991 г. по Канал 1 на Българска телевизия, впоследствие и от сателитния канал "ТВ България".
Предаването е временно спряно през 2001 - 2002 г.
До пролет 2008 г. по Канал 1.

ИЗБРАНО