Лига на нациите

"UEFA Nations League" - футболен турнир на УЕФА през септември - ноември 2018 г., заменящ приятелските мачове и даващ алтернативен път към класиране на Европейското първенство през 2020 година, което ще включва 24 отбора.

Участват 55 национални отбора от страните-членки на УЕФА, разделени в 4 дивизии ("лиги") според техния коефициент. Всяка лига включва по 4 групи. Лига А и B се състоят от по 12 тима, Лига C - от 15, а Лига D – от 16. Отборите в групите играят помежду си на разменени домакинства, като победителят в тях получават право да участва във финалните плейофни групи за участие на Евро 2020. Ако някой от победителите в своята група вече си е осигурил място на европейското през квалификациите, мястото му в плейофите се заема от следващия най-добре представил се отбор в тази лига.

Плейофната фаза (26 март - 21 май 2020 г.) включва 16 отбора – това са победителите от всяка група в отделните лиги (при директно класиране чрез основните квалификации, в плейофите участват вторите или третите отбори в групите). Тези 16 отбора са разделени в 4 пътеки по 4 отбора, които се разпределят в полуфинали и финал. В пътеките, отборът с най-висок коефициент (ФИФА) приема тима с най-нисък в първия полуфинал. Отборът с втория най-висок коефициент формира втория полуфинал с тима с третия най-висок коефициент. Спечелилият финала се класира за Европейското пъренство.

Победителите от всяка група от Лига B, C и D се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършилите на последно място в лига А, B и C изпадат в по-долната за следващите издания на турнира.

Спечелилите своите групи в лига А играят финален турнир на неутрален терен – „Финална четворка“ през юни 2019 г. за определяне на големия победител в първото издание на турнира.

Само 4 отбора се класират за Европейското първенство през Лига на Нациите; останалите 20 се определят от основните квалификации за турнира (март - ноември 2019 г.).

От 6 септември 2018 г. по БНТ HD, БНТ1 и БНТ2.

ИЗБРАНО