Бърколино

Забавно-образователното предаване за деца от 3 до 6 години, съвместен проект на БНТ и Министерството на образованието и науката, съобразен с програмата за обучение в детските градини.
Водещ - Живко Джуранов (в ролята на Панталей). Продуцент - Ралица Филипова.

Нещата от света се представят на децата по забавен и разбираем за тях начин. Главните герои са забавни кукли, наречени Бърколини. Сюжетът се развива в къщата на пътешественика-фотограф Панталей, който при едно от завръщанията си установява, че домът му е населен от пакостливи малки Бърколини. Те изникват от тайните чекмеджета и ъгълчета на къщата, която е построена около дървото на един от другите герои – Птицата. Тя отдавна живее там и е домашен любимец на домакина.

Всяка една от куклите-бърколини носи име, определящо нейния характер: Бъркопитко (винаги е любопитен), Бърколеле (страхува се от всичко), Бърколетка (суетната дама в къщата) и Бъркобунта (вечно недоволна). Лидерът е Бърколай.
В къщата на Бърколините става особено весело, когато към компанията се присъединява и истинското куче Бъкстър – симпатичен и енергичен дългокосмест Джак Ръсел териер. Той е домашен любимец на съседката на Панталей и го оставят за наглеждане, когато тя не е вкъщи. Тогава кучето се отдава на детски пакости и забавления заедно с Бърколините. Целта на участието му е да възпита у децата любов и грижа към животните.

В предаването има много авторски песни, които са игриви и лесно запеваеми от малките зрители.

От 31 март до 30 юни 2013 г. по БНТ1.
Повторения - по БНТ Свят.

От 15 септември 2013 г. до 3 август 2014 г. - сезон 2.
От 7 септември до 16 ноември 2014 г. - сезон 3, след което влиза като рубрика в новия детски уикенд блок "Милион и две усмивки" (от 22 ноември 2014 г.).

ИЗБРАНО