100 въпроса за ЕС

100 въпроса за ЕС е 5-минутно предаване, което се излъчва всеки понеделник и четвъртък след централната информационна емисия "По света и у нас" от 20.30 ч.

Това е нова документална поредица на Българската национална телевизия. Всеки понеделник и четвъртък след централната информационна емисия, репортерите на "По света и у нас" информират за най-важните промени, които предстоят във всички области на живота след 2007 година.
Стоте въпроса за Европейския съюз ще бъдат вашите въпроси - всичко, което бихте искали да знаете във връзка с евроинтеграцията на България.

Контакти: 943 60 52; 943 60 24, e-mail: 100vaprosa@bnt.bg
Очакваме ви.

100 ВЪПРОСА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ е кампания на Дирекция “Информация” на БНТ, която стартира на 2 март 2006г.

Кампанията си поставя за цел да информира българското общество за най-важните промени във всички области на живота, които предстоят във връзка с присъединяването на България към Европейския съюз и да направи тази информация по-достъпна и разбираема за българите, да изтъква позитивите и конструктивните страни на бъдещото ни членство, без да премълчава възможните негативи /където те съществуват/. Недостигът на информация, особено извън столицата, се отчита като слабост на предприсъединителния процес, която с помощта на медиите може да бъде преодоляна.

Подборът на темите, които ще бъдат включени в специални телевизионни репортажи, се основава на проучване на сдружението “Доброволци за Европа” за най-често задаваните въпроси във връзка с евроинтеграцията на България. Проучването отчита, че отделните социални и възрастови групи имат различни интереси и познания за особеностите на предприсъединителния процес. Затова кампанията ще редува темите, съобразявайки се със социологическите проучвания, според които най-горещите теми се подреждат по следния начин:
- 35% от хората искат да знаят при какви условия може да се пътува, работи или учи в Европа
- 33% - какви социални придобивки ползват гражданите на страните – членки, а съответно – и България
- 32% се интересуват от данъчната политика и отражението й за България
- 30% - как ще се отрази членството на външната ни политика и националната сигурност
- 27% - какви са възможностите на ЕС да подпомага бедни райони и земеделските стопани
- 26% - какво е отношението на самите европейци към ЕС и т.н.

ИЗБРАНО