Малкото голямо четене

Това е един приказен свят, светът на Малкото голямо четене. Ако сте голям, ще се почувствате отново малък, ако сте малък, може да пораснете внезапно. Нека заедно се върнем в детството и си спомним любимите си приказни герои.

По лиценз на BBC - адаптация на формата "Голямото четене" ("The Big Read"), насочен към детската литература. Идеята на проекта е да провокира младите хора да четат, препрочитат и говорят за любимите си детски книги от миналото до днес. В продължение на 4 месеца предаването ще се стреми да привлече пред екраните както малките зрители, така и техните родители, баби и дядовци.

"Малкото голямо четене" ще премине през много и различни фази, с много гости, живи предавания, забавления за малки и големи. Форматът ще излезе и извън рамките на телевизионното студио - ще се срещне с децата в книжарниците, училищата и библиотеките в цялата страна, ще ги накара да споделят преживяванията за любимите си детски книги.
Откриващото предаване предложи примерен списък със 100 значими детски книги, изготвен заедно с националните и общинските библиотеки, водещи издателства в страната и образователни институции.

Към този списък, в периода 27 февруари - 20 март, всеки ще може да предложи, гласува и подкрепи своя фаворит на уеб сайта на предаването - http://malkotochetene.bnt.bg/, както и с писмо или пощенска картичка на адрес София, ул. Сан Стефано 29, Българска национална телевизия, за „Малкото голямо четене. Единственото условие е книгата да е написана на български или ако е от чуждестранен автор - да е преведена и издадена на български. Може да се гласува за всякакъв тип художествени текстове в проза или стихотворна форма. Така в началото на април ще бъде обявен ТОП 100 любими детски книги на малки и големи. В продължение на един месец ще можете да подкрепите едно от стоте предложения и да оформите новата класация - ТОП 10.

На големия финал на кампанията една от тези десет книги ще бъде обявена за любимата детска книжка на България.

От 27 февруари до 10 юни 2011 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО