Българските събития на ХХ век

На 3 декември 2009 г. стартира кампанията „Българските събития на 20-ти век”. Тя се излъчва на живо в 12 предавания по БНТ1, БНТ Сат, както и онлайн на сайта vek.bnt.bg.

Преди началото на кампанията БНТ поръча на агенция „Алфа рисърч” да извърши представително социологическо проучване, което да определи 100 номинации за събития на века. Към тях беше добавено и експертното мнение на екип от водещи български историци. Резултатите са разпределени в 10 категории, които покриват много исторически факти и области на живота.

В откриващото предаване са обявени събитията, номинирани в първата категория - "Българските военни успехи на ХХ век". Водещият Георги Тенев разговаря в студиото с четирите групи гости – историци, политици, кинорежисьори и учители по история.

Линиите за гласуване са отворени по време на живото предаване. Зрителите гласуват в 7 поредни дни до следващото предаване, когато става ясно и кое е събитието-победител в съответната категория.

Водещ Георги Тенев, режисьори - Лъчезар Аврамов и Христо Живков, сценарист – Димитър Стоянович, отговорен оператор – Стефан Куцаров.

ИЗБРАНО