Златен фонд на БНТ

2009-та със сигурност ще мине под знака "половин век БНТ". През погледа на историците, обаче, този юбилей означава и друго - 50 години история на България, записана със звук и картина. Единици са хората дори в телевизията, които имат достъп до Златния фонд на БНТ.

Едва ли някой преди 50 години си е давал сметка какво начало е това. С първата запазена лента, после втората, всеки ден до сега - милиони лица и гласове, усмивки и сълзи, нрави и събития. Домуват в 2500 квадрата складове.

Николай Начев - началник "ТВ фонд" на БНТ: "Значи 38 години изключително ценен архив на филмова лента с уникалния шанс да пази първите събития около своето създаване".

38 години са запечатани на ацетатна филмова лента - практически вечна за поколенията. Като първия записан мач от 63 година - България - Франция с Гунди и Иван Колев.

А това са първите репортажи от новините запазени от 64-та година и тогава са изглеждали така.

Случайно изтеглен, репортажът е за дърводобива в Родопите. Лентата се ползва дълги години и след като навлизат по-модерните носители. Двуинчовите рулони. Преди 30 години са снимали ето на такива рулони - тогавашните касетки - тежат около 5 кила и представляват такава лента.

5 кила за рулона и още 45 за камерата и касетофона към него... Да тичаш по събития си е било тежък физически труд. Но въпреки това 7 големи зали с рулони и още две поколения ленти са запечатали историите на 24 години. Като първия концерт на Васко Василев, или пък откриването на паметника на незнайния воин.

От 2003-та всичко се пази като цифров запис. Еволюцията и драстична и в размера и в качеството. А след години вероятно нищо от тук няма да се ползва. Всичко трябва да се прехвърли в сървърите на една стая.

ИЗБРАНО