Златният век

За филма

Държава: България
Година: 1984
Жанрове: Исторически

Режисьор: Любен Морчев

В ролите: Мариус Донкин, Васил Михайлов, Юрий Яковлев, Румян Лазов


Историческа драма по едноименната трилогия на Андрей Гуляшки.
Сценаристи: Атанас Ценев, Никола Тихолов, Димитър Балкански. Музика - Кирил Цибулка.

Когато княз Владимир се връща към езичеството, старият Борис І го сваля от престола и на негово място е ръкоположен по-малкият му син - Симеон. "Дошло е времето постиженията на държавата да се защитават с меч!" С мир или на война - за единна вяра, език и националност... Битките на княз Симеон за утвърждаване и възход на българската държава - царуването му ще остане в историята като "Златен век".

11 епизода.

1 серия - "Пролог"
През 893 г. княз Владимир отрича приетата наскоро християнска вяра и отново въздига езическите идоли. Старият княз Борис I напуска манастира, в който се е оттеглил, сваля Владимир от престола и го ослепява. За княз е ръкоположен по-малкият син на Борис I - Симеон, който веднага заповядва църковните служби да се водят на български език.

Близък приближен на княза, негов приятел и искрен съветник е Карач - майстор-строител. Заедно с него и свита боляри князът предприема обиколка из България. В село Осеня той се запознава с младия селянин Ханко. Докато вечерта всички празнуват Гергьовден, Девора - девойка от селото - привлича вниманието на княза. Като спомен от прекараната нощь той й подарява ценно кръстче. След половин година военно обучение Ханко се връща в селото и разбира, че Девора е бременна. Той спасява младата жена, която иска да се самоубие, и се жени за нея.

Като ответна мярка срещу въведеното славянско богослужение, византийците преместват българското тържище от Константинопол в Солун. Въпреки настояванията на княз Борис, че въпросът трябва да се реши с мирни средства, Симеон разбира, че е дошло времето постиженията на държавата да се защитават с меч.

От 6 август 2014 г. по БНТ1. От 6 август 2018 г. - повторение. От 22 юли 2019 г. - ново повторение.
От 2 май 2022 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО