На всеки километър

За филма

Държава: България
Година: 1969
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Любомир Шарланджиев, Неделчо Чернев

В ролите: Стефан Данаилов, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Димитър Икономов, Катя Чукова


Черно-бял екшън на приключенска и партизанска тематика. Състои се от 26 епизода, разделени в две художествени части - първата се развива преди 9 септември 1944, а другата - след това.

Снимките на сериала започват през 1969 г., тв премиерата на първата част е същата година на 20 август, премиерата на втората част е на 23 септември 1971 г. Сценаристи са Павел Вежинов, Георги Марков, Свобода Бъчварова, Евгени Константинов, Костадин Кюлюмов.

Двамата главни герои, които въплъщават противоположностите и се намират в постоянно противоборство, са майор Никола Деянов (Стефан Данаилов) и Богдан Велински (Георги Черкелов).
Деянов е сборен образ на дейците на БКП през годините на нелегалната съпротива. Той е убеден комунист, чийто баща е убит по време на Септемврийското въстание от 1923 г. По-късно става агент на съветското разузнаване, участва в Гражданската война в Испания и в партизанското движение в България. Той е емоционален, излъчва момчешки чар, на моменти се изявява като плейбой.

Велински има за прототип полицейския началник от Царство България Никола Гешев. Той първо е млад и пробивен полицай, впоследствие се издига до началник на тайните службите на Царството, а след 9 септември 1944 става агент на американското разузнаване. Велински е пресметлив, с хладен и съобразителен ум. Вярва, че заровете му предсказват изхода от започнатото. Въздържа се от излишна жестокост спрямо комунистите.

1 еп. - "Шлеповете"
По улиците на крайдунавски град вървят затворници под конвой. Влизат в двора на околийското. Малкият Никола Деянов прескача оградата и открива баща си след арестуваните участници в Септемврийското въстание 1923 г. От него научава, че на другия ден ще ги товарят на шлепове и ще ги издавят...

ИЗБРАНО