Зоро

За филма

Оригинално заглавие: Zorro: la espada y la rosa
Държава: Колумбия / САЩ
Година: 2007
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Агустин Рестрепо, Габриела Монрой

В ролите: Кристиан Мейер, Марлене Фавела, Артуро Пениче, Освалдо Риос, Хорхе Као, Андреа Лопес, Ерик Елиас


Версия, базирана на романа на чилийската авторка Исабел Алиенде, като в сюжета са използвани и персонажите от сериите на Дисни от 1957 г.

Версията е снимана в Колумбия, но пресъздава събития в Лос Анджелес, Калифорния. Главният персонаж на историята е испанският благородник Дон Диего де ла Вега - обикновен човек с необикновена тайна. Въпреки че е отраснал като благородник в имение, още от малък той е отвратен от издевателствата над бедните. Оттогава дава обет да се бори срещу несправедливостта в обществото, в което живее.

Усвоил бойни умения от малък в Барселона, той се завръща в родната си хасиенда в Калифорния и възприема тайната същност на Зоро – маскираният отмъстител. Така Дон Диего заживява двоен живот: на благородника Дон Диего де ла Вега и на защитника на всички угнетени Зоро. В своята благородна мисия той е подкрепян от Братството – тайна организация, наречена Рицарите на счупения трън.

Чувствителността на Дон Диего де ла Вега към жестокостите на живота го е направила бунтовник и защитник на изгубени каузи. Въоръжен с морални ценности, маска и рапира, той скрива истинската си самоличност, за да се бори срещу несправедливостите.

Историята се развива през XIX век – епохата, през която испанците правят всичко възможно, за да изгонят индианците от земите, които са получили в наследство от предците си, за да се установят там и да наложат своята воля. Това са времена, през които се ширят тиранията и неравенството. Семейни кланове властват над правосъдието и добрите дела на мъжете.

Зоро е личност, която води двойствен живот и се намира насред две култури. Син на испански аристократ и индианка-боец, Де ла Вега се ражда в южните части на днешна Калифорния, малко след американската революция. Когато се връща на земята си, той я открива покорена от завоевателите... Наблюдавайки лошото отношение към местното население от страна на европейците, които са се установили в Горна Калифорния, Диего изпитва конфликт заради смесения си произход. Той не може да понесе тази новосъздала се ситуация и решава да скрие самоличността си под маска.

Приключенията включват дуели, битки с пирати и невероятни спасения, които превръщат част от историята на Диего де ла Века в легендарния „Зоро“. В драматичната история за добро и зло не липсва и голяма доза романтика, драматични събития и семейни интриги. Зоро се влюбва в красивата млада вдовица Есмералда Санчес де Монкада. Тя пристига в Калифорния заедно със сестра си и баща си – Фернандо Санчес де Монкада - новоназначен губернатор на Калифорния и първокласен диктатор. Въпреки че Дон Диего не понася губернатора, той постепенно е безумно увлечен от дъщерите му. Есмералда е задържана в плен, където е жестоко изтезавана и измъчвана, а сестра й забременява, според слуховете, не от друг, а именно от Дон Диего.

Вълнуващата история предлага не само интригуващ сюжет, но и множество странни персонажи. В приказния свят на Зоро няма да липсват мистични индиански шамани, амазонки, вещици, пирати и дори джуджета. Изключителното разнообразие на причудливи образи и характери в комбинация със сюжет превръщат сериала в един от най-добрите съвременни образци на теленовелата.

От 22 април до 9 октомври 2008 г. по bTV (122 епизода х60 мин.).
От 9 октомври 2012 г. по bTV Lady. От 7 септември 2013 г. - повторение.

ИЗБРАНО