Рим

За филма

Оригинално заглавие: Rome
Държава: Великобритания / САЩ
Година: 2005
Жанрове: Драма

Режисьор: Michael Apted, Allen Coulter

В ролите: Кевин Маккид, Рей Стивънсън, Поли Уокър, Джеймс Пюърфой, Линдзи Маршал


Сага за двама обикновени римски войници и техните семейства, които стават свидетели на великите исторически събития в Рим през I век пр. Хр.
Зрелищна драма за любов и предателство, господари и роби, съпрузи и съпруги, любовници. Сериалът проследява историята на най-легендарния от всички градове 50 години преди новата ера.

“Рим” е хроника на епичните времена, в които Републиката се разпада и Империята се заражда. Рим се е превърнал в най-богатият град в света, в метрополис основан на принципите на споделената власт и безмилостната конкуренция, но град, в който никой не притежава абсолютната власт. С нарастването на богатството на определени слоеве обаче, основите на обществото започват да се разрушават, разяждани от корупция и прахосничество, а старите принципи на дисциплина и обединение отстъпват място на противоборството и борбата за тотален контрол.

“Рим” ни отвежда в 52 г. пр. Хр., когато Гай Юлий Цезар е завършил победоносното си завоевание над Галия след 8 години война и се приготвя да се завърне в Рим. Той се отправя към дома с хиляди закалени в битките мъже, огромно количество плячка от злато и роби и популистки намерения за радикална социална промяна...

Първата част на сериала разкрива пред зрителите двете страни на монетата – хедонистичния и разгулен живот на патрицианските родове и обикновения, не толкова пищен и вълнуващ живот на плебеите. Цялата драматична ситуация се проследява през очите на легионер и центурион от небезизвестния 13-ти легион на Цезар. Човешките отношения се открояват на фона на царящите по онова време безмилостни убийства, сaдизъм, безцеремонни кръвосмешения и всички най-нисши форми на духовна и физическа разруха, които, странно за толкова развита цивилизация като Древен Рим, са виреели на воля.

Вторият сезон на сериала фокусира вниманието върху безмилостната борба между Октавиан и Марк Антоний, последвала убийството на Юлий Цезар и простираща се от неговата смърт през 44 г. пр. н. е. до окончателната победа на Октавиан над Антоний през 31 г. преди Христа.

Сезон I и II на продукцията са носители на 7 награди „Еми”

Сезон I е носител и на 2 статуетки „Златен глобус” за драматичен сериал и женска роля на Поли Уокър.

От 3 март 2006 г. по HBO.
От 14 май 2009 г. по TV2 (II сезон).
От 13 октомври 2011 г. по TV7. От 12 март 2014 г. - повторение.

ИЗБРАНО