Анна Герман

За филма

Оригинално заглавие: Анна Герман. Тайна белого ангела
Държава: Украйна, Полша
Година: 2012
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Валдемар Кшистек, Александр Тименко

В ролите: Йоанна Моро, Мария Порошина, Марат Башаров, Екатерина Василиева, Константин Милованов, Анна Кирина, Томмазо Раменги, Анна Кирина, Мария Беккер, Игор Сергеев


Биографичен филм за известната полска певица Анна Герман, 1936-1982 (в ролята - литовската актриса Йоанна Моро). Тя е родена в семейство на руснаци с немско потекло. Баща й - Ойген или Евгений Герман (Константин Милованов) е счетоводител в хлебокомбинат в Ургенч, Узбекистан. Майка й Ирма е учителка по немски и вече е родила и второто си дете – момченце.

Годината е 1938 и репресиите на Сталин са поголовни. Преследват се немци, японци, поляци. В града пристига Валентин (Марат Башаров), стар приятел и познат на Ирма от Одеса, където са играли като деца. Той е влюбен в Ирма. Въпреки предупрежденията, Ойген отказва да избяга и е отведен от НКВД. Присъдата – „десет години без право на кореспонденция“. Ирма, майка й и двете деца бягат в Ташкент от Валентин и започват да търсят Ойген…

Във влака за Ташкент Анна се запознава с млад мъж, мислейки го за баща й. Човекът се оказва от службите и съветва майка й да бяга и да спасява децата. Семейството обикаля всички лагери. Малкият Фридрих се разболява от скарлатина и умира. Ирма Мартенс, майка й Анна се установяват в Джабул, Казахстан.

Годината вече е 1941. Започва войната. Валентин отново пристига и започва да организира бригада от доносници. Ирма Мартенс преподава немски и е уволнена. Аня търси Баща си и посреща всеки влак от фронта. Там се запознава с един полски офицер – Херман Бернен, чието име на руски е Герман. Той е разквартируван в дома на Анна, заедно с полякинята Ядвига и малкия й син Яцек. Ирма се среща случайно с поетесата Анна Ахматова и тя й казва, че Ойген е разстрелян.

10 епизода х51 мин. (дублиран на български език).

От 9 юли 2018 г. по БНТ1. От 3 юли 2019 г. - повторение.

ИЗБРАНО