Линиите на Уелингтън

За филма

Оригинално заглавие: As Linhas de Torres Vedras / Les lignes de Wellington
Държава: Португалия, Франция
Година: 2012
Жанрове: Военен

Режисьор: Валерия Сармиенто

В ролите: Джон Малкович, Мелвил Пупо, Карлото Кота, Виктория Гуера, Мигел Борхес, Нуно Лопес, Сорая Чавес


Драматичен исторически минисериал за легендарната битка между англо-португалската войска на генерал Уелингтън и френската армия.

Разказът започва с разгромяването на френските структури на маршал Масена (Мелвил Пупо) от ген. Уелингтън (Джон Малкович) при Сера де Букако на 27 септември 1810 г. Въпреки славната победа, португалците и британците са принудени да се отдръпнат от врага, който числено ги превъзхожда, за да го примамят при Торес Ведрас, където Уелингтън е строил добре укрепени и непреодолими отбранителни линии.

Едновремено с това англо-португалското военно командване организира мащабна операция по опожаряването на цялата територия между бойното поле и линиите във Ведрас, за да попречи на французите да си набавят запаси. Точно в тези мъчителни условия се преплита животът на множество герои, представители на всички социални среди на обществото и събрани на едно място по ирония на съдбата. Войници и цивилни, мъже, жени и деца, млади и стари, изтезавани от рутината на войната, влачени през хълмове и долини, между разрушени села, овъглени гори и опустошени култури, водят битка с една-единствена цел – да прогонят нашествениците от земите си и да почувстват отново полъха на свободата.

Сюжетът среща идеалистичния млад лейтенант Педро де Аленкар (Карлото Кота), Клариса Уорън (Виктория Гуера), съмнителния дилър Пенабранка (Мигел Борхес), отмъстителния сержант Франсиско Ксавие (Нуно Лопес) и похотливата проститутка Мартирио (Сорая Чавес) по пътя им към отбранителните линии. А финалната битка ще реши съдбата на всеки един от тях.

3 епизода, 170 мин.
Фейсбук: facebook.com/LesLignesDeWellington/

От 6 май 2018 г. по Bulgaria ON AIR.

ИЗБРАНО