37 дни

За филма

Оригинално заглавие: 37 Days
Държава: Великобритания
Година: 2014
Жанрове: Исторически

Режисьор: Джъстин Харди

В ролите: Иън Макдайърмид, Никълъс Фарел, Кенет Кранъм, Шиниъд Кюсак, Бил Патерсън, Тим Пигот-Смит, Лудгер Пистор, Урс Ремонд


Как се стигна до Първата световна война? Минисериал на BBC / Hardy Pictures в 3 едночасови епизода, политически трилър за катастрофална поредица от събития

Британското външно министерство получава новини за атентат на Балканите. В Берлин кайзерът мисли, че това може да се използва. Сърбия е територия на влияние. Австрия е пряко намесена, Великобритания е отвън, но знае, че ако Русия и Франция направят ход, започва война.

Срокът на невъзможния мир е 37 дни - от покушението в Сараево над австрийския ерцхерцог Франц Фердинад на 28 юни 1941г. до 4 август 1914 г., когато Британия обявява война на Германия.

Картата се върти на масата между преговорите и машинациите на всички замесени страни - Сърбия, Австрия, Германия, Франция, Русия, Великобритания и... Белгия. Кой кого предизвика?

1 епизод:
28 юни 1914 г. Млад чиновник от Форин офис, Алек, разказва за телеграма, която е дал на началника си. В нея пише, че ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му са убити в Сараево от Гаврило Принцип, член на организацията „Черна ръка”, която открича австрийското влияние в Сърбия. В Берлин друг държавен служител разследва приятелството на Франц Фердинанд с германския кайзер Вилхелм. Кайзерът изпраща посланик в Лондон, който да разбере какво ще се случи, ако Великобритания и Русия подкрепят Сърбия. Само Чърчил предвижда надвисналата опасност.

2 епизод:
Форин офис научава, че Австрия иска война на Балканите и е подкрепяна от Германия. Британското правителство е в безизходица и изпращат на Германия мирен план, който мислят, че ще успее. Но германският кайзер Вилхелм твърдо подкрепя идеята за война, като смята, че една бърза инвазия на австрийските войски в Сърбия ще изпревари действията на Русия и ще я постави пред свършен факт.

3 епизод:
Изглежда, че „Балканската война” ще обхване цяла Европа. Русия мобилизира цялата си войска в защита на Сърбия. Това ще доведе до намесата на Франция, тъй като тя има договор с Русия. Германия ще нападне Франция, а това ще наложи въвличането във войната и на Великобритания. До последно се полагат дипломатически усилия за избягването на европейски конфликт. Германия обявява война на Франция и нахлува в неутрална Белгия. Великобритания отправя ултиматум, който остава без последствия.
Така започва Първата световна война.

Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/p01pf7dx
Дублиран на бългаски език.

От 23 март 2018 г. по БНТ1. От 14 август 2018 г. - повторение.

ИЗБРАНО