Миниатюристът

За филма

Оригинално заглавие: The Miniaturist
Държава: Великобритания
Година: 2017
Жанрове: Исторически

Режисьор: Гилем Моралес

В ролите: Аня Тейлър-Джой, Ромола Гарай, Алекс Хасел, Папа Есиеду, Хейли Скуайърс


Минисериал на BBC One в три части по дебютния роман (2014 г.) на английската писателка Джеси Бъртън. История за дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни.

През 1686 година 18-годишната Нела Оортман влиза в голяма къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от Йоханес, тя е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.

Когато Йоханес най-после се появява, той ѝ носи необичаен подарък - кукленска къща, копие на техния дом. Тя ще се мебелира от изкусен миниатюрист, чиито мънички произведения показват какво се случва в дома по неочаквани начини и изглежда предричат бъдещето с притеснителна точност.

Разточително е заснета картината на Амстердам от 17 век, гъмжащ от живот град в сърцето на Златната ера на търовията и предприемачеството. Но докато книгата е изцяло фокусирана върху Амстердам, телевизионната адаптация намира и други локации за филмиране. С множеството си неонови табели, Амстердам е прекалено модерен в днешно време, затова продукцията намира по-подходящ екстериор на юг, в университета в Лайден (Южна Холандия). Каналът Репенбург е съвършеният декор за много от красивите снимки по вода, а улиците му се превръщат във филмовите улици на Амстердам. Новият дом на Нела не е в Амстердам, а е вдъхновен от "Хам Хаус" (Ричмънд ъпон Темз, Англия). Много от интериорните снимки на сериала са правени в "Ланглибъри Хаус" (Хертфордшър, също в Англия).

Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/b09lgqs7
Фейсбук: facebook.com/The-Miniaturist-187184571868609/

От 31 март 2018 г. по Epic Drama. От 1 до 3 януари 2019 г. - повторение.

ИЗБРАНО