Прокълнатите крале

За филма

Оригинално заглавие: Les rois maudits
Държава: Франция, Италия
Година: 2005
Жанрове: Исторически

Режисьор: Жозе Даян

В ролите: Жана Моро, Филип Торетон, Жером Анже, Жан Балибар, Жерар Депардийо, Гийом Депардийо, Жюли Депардийо, Жан-Клод Бриали, Ана Катерина Морариу, Чеки Карио, Брюно Тодескини


Минисериал на "France 2" по пет от седемте едноименни романи (1955-1960 г.) на Морис Дрюон. Римейк на минисериала от 1972 г.

Годината е 1314. „Проклети да сте, всички, до 13-то потекло!“ Това са думите на Главния майстор на Тамплиерите, докато чака изгарянето си на кладата по заповед на френския крал.

През следващия половин век наследниците не се задържат на престола – от болести, заговори и войни. Това е валсът на "Прокълнатите крале". Сянката на Тамплиерите над френската корона започва от Филип ІV и преминава в 100-годишната война.

Началото на XІV век. Филип ІV Хубави е на трона на Франция с абсолютна власт. Тримата му синове гарантират бъдещето наследството. Дъщеря му Изабел е омъжена за английския крал Едуард ІІ. Короната е велика, но народът е беден. Хазната е празна. Рискът да спаси или загуби главата си е само един – с или без съкровищата на Ордена на Тамплиерите. С действията на съветника си Гийом дьо Ногаре и под крилото на папа Клеман V, Филип ІV организира тамплиерите да бъдат преследвани и измъчвани до признания, с които са осъдени в насилствен процес. Изгаряйки на кладата, Главният майстор – Жак дьо Моле, проклина и тримата властващи. Папата не доживява и края на годината. Повече от половин век Франция остава обезглавена – на престола се изреждат престолонаследници, покосени от болести, заговори, династически войни и смърт…

Епизод 1:
Франция, 1307г. При Филип Хубави Франция е вeлика, но народът страда. Пред този студен и жесток монарх всеки прекланя глава. Хазната е празна и кралят с министър Ангьоран дьо Марини искат от Великия магистър на тамплиерите да им даде пари. Магистърът отказва и кралят го арестува заедно с още двама първи тамплиери. Орденът е разтурен и започва гонение. Заловените тамплиери са подложени на мъчения, за да признаят, че са се обричали на дявола. Предадени са на светски съд, който обаче не се произнася. Тогава Железният крал осъжда да бъдат изгорени, въпреки че Кралският съвет се колебае. Робер д`Артоа е граф, мъжествен великан, в война с леля си Мао д`Артоа, която се разпорежда в именията и палатите му, като наследница на баща си, дядото на Робер. Дъщерите на Мао – Жана и Бланш – са женени за втория и третия от синовете на краля. Първородният син Луи е женен за братовчедка им Маргьорит. Граф Д`Артоа е разбрал, че Маргьорит и Бланш изневеряват на съпрузите си и за да навреди на леля си, отива при Изабел – дъщерята на Филип Хубави, която е омъжена за английския крал Едуард ІІ. Едуард предпочита мъже и пренебрегва съпругата си, но има син от нея. Изабел дава на Робер три брокатени кесии за подарък на прелюбодейките. Той ги подарява и скоро кесиите се озовават на коланите на щитоносците братята Д`Оне. Докато текат приготовленията за кладата на тамплиерите в кулата Нел, Бланш и Маргьорит са с любовниците си.

Епизод 2:
Докато кралските снахи Бланш и Маргьорит се любят с щитоносците, на кладата изгарят Великия магистър на тамплиерите – Жак дьо Моле и вторият по ранг рицар. Дьо Моле приклина крал Филип, пазителя на печата Гийом дьо Ногаре и папа Клеман, както и техните наследници до 13-коляно на родовете. Робер изненадва двамата любовници и узнава кои са. Архиепископ Марини оставя скъпоценности от съкровището на тамплиерите при банкера Толомей, за да бъдат продадени, вместо да ги пази. Робер изпраща писмо на кралица Изабел по племеника на Толомей – Гучо Балиони. На връщане от Англия Гучо трябва да прибере един стар дълг от благородниците дьо Кресе и се влюбва в дъщерята Мари, като обещава да се върне. Кралица Изабел споделя на баща си, че снахите изневеряват на синовете му. Мао няма време да ги защити. Маргьорит и Бланш са затворени в замъка Гаяр доживот, а Жана, която е спомагала – в кулата Дурдан. Двамата щитоносци са екзекутирани. Кралството остава без наследници и Филип Хубави иска от Папата да разтрогне брака на първородния му син Луи. Тогава пристига вестта, че папа Клеман е починал. Месец след проклятието на Жак дьо Моле.

Сериалът е сниман в замък в Румъния.
10 епизода (общо 500 минути).

От 20 март 2017 г. по БНТ1.
От 14 юли 2017 г. по БНТ2. От 14 февруари 2018 г. - повторение.

ИЗБРАНО