Гранчестър

За филма

Оригинално заглавие: Grantchester
Държава: Великобритания
Година: 2014
Жанрове: Крими

Режисьор: (създател и сценарий) Дейзи Кулъм

В ролите: Джеймс Нортън, Морвен Кристи, Робсън Грийн, Ал Уийвър, Теса Пийк-Джоунс


Мистъри драма на ITV.
1954 година, окръг Кембриджшир в Англия. Един свещеник се включва в разследване на мистериозни престъпления в малкото градче Гранчестър.

След като е загърбил миналото си от времето на войната, Сидни Чеймбърс (в ролята - Джеймс Нортън) се намира на добро място. Алкохолът и съмненията са се настанили трайно сред задълженията към паството му. Той израства духовно и се опитва да води добър живот. Успял е да притъпи мислите си за любимата му Аманда (Морвен Кристи) и вниманието му скоро се насочва към дяволитата Маргарет, секретарка в полицейското управление в Кеймбридж.

Но нещата никога не са така прости и когато Сидни е неправомерно обвинен в престъпление, това, че самият той разкрива истинския извършител, ще шокира цялото село. Сидни е принуден да отговаря за последствията от действията си. Ще устои ли той на това изпитание и ще заживее ли с тежкото решение, дори след като енорийският свещеник се обръща срещу него?

Отново към Сидни по пътя му в мрачния свят на убийствата се присъединява непринуденият детектив, инспектор Джорди Кийтинг (Робсън Грийн) - наивен, но и добронамерен помощник на енорийския свещеник Ленард Финч (Ал Уийвър) и неговия строг и постоянно неодобряващ иконом г-жа Магуайър (Теса Пийк-Джоунс).

Неочакваното приятелство между Сидни и Джорди процъфтява – те биха направили всичко един за друг, но с напредването на действието те предстои да изпитат границите на своята преданост. Именно различните им разбирания за справедливост заплашват да сложат край на тяхното приятелство. Докато двамата се борят с последствията от изпращането на убийци на бесилото, разминаванията в светогледа им започват да стават все повече. Могат ли тези двама много различни мъже да останат приятели или съвместното разследване на престъпления ще ги раздели?

Има светлина в тунела за Сидни. Има надежда за неговия романтичен живот. Единственият въпрос е, дали може да спре себе си от това да бъде най-големия си враг. След като Аманда е вече омъжена, ще успее ли той най-после да успокои призраците на любовната история?

8 сезона (2014 - 2023 г.), 51 епизода х45 мин.

От 29 септември 2016 г. по FOX. От 10 ноември 2016 г. - сезон II.
От 10 август 2017 г. по FOX Crime (от сезон III). От 28 май 2019 г. - сезон IV.
От 5 октомври 2022 г. по Epic Drama. От 26 октомври 2022 г. - сезон II.

ИЗБРАНО