Хрониките на Шанара

За филма

Оригинално заглавие: The Shannara Chronicles
Държава: САЩ, Нова Зеландия
Година: 2016
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: (създател и сценарий) Тери Брукс, Алфред Гоу Майлс Милър

В ролите: Попи Дрейтън, Остин Бътлър, Ивана Бакеро, Ману Бенет, Джон Рис-Дейвис


Приключенска поредица на MTV по втората книга от трилогията за Шанара, озаглавена „Камъните на Елфите” („The Elfstones of Shannara”) и публикувана през 1982 г. на американския фантаст Тери Брукс.

Основният фокус е върху внука на главния герой от първия роман. Снимките на сериала са осъществени в Нова Зеландия.

Действието се развива хиляди години след унищожаването на нашата цивилизация. Земята е разделена на познатите Четири Земи, чието население е смесица от различни раси, включващи: елфи, джуджета, тролове, гноми и хора. В центъра на събитията е семейство Шанара, чиито потомци са наследници на древната магия. С приключенията си те постоянно променят бъдещето на света около тях.

Историята започва с ужасна черна сила, недосегаема през годините. Когато Амбърли - млада елфска принцеса, Уил - последният потомък на семейството на Шанара, и Еретриа – странстваща скитница, разбират, че само те могат да спрат злото, сформират таен съюз. Тяхната на пръв поглед невъзможна задача да спасят света се превръща в пътешествие, в което главна цел е самоопознаването. Те всъщност намират вътрешна сила, за да преодолеят съмненията и страха.

Обстановката:
Магическа епоха
Във времето, познато като „Магическата епоха”, Земята е била населявана от същества, които използвали магия. Елфите я използвали, за да се грижат за Земята, но сред тях имало и такива с користни цели. Между доброто и злото избухнала война, която приключила в полза на елфите, а демоните били поставени в затвор, изходът от който е магическото дърво, познато като“Елкрус“. Докато „Елкрус“ е жив, демоните няма как да напуснат своя затвор.

Епохата на хората
Години по-късно дошъл прогресът на човешката раса и затова елфите решили да се скрият. Хилядолетия изминали докато хората и науката управлявали.Елфите и тяхната магия останали скрити, като споменът за тяхното съществуване останал само във вълшебните приказки. През всичките тези години “Елкрус“ продължавал да съществува. В средата на 21-ви век, обаче човешката цивилизация се самоунищожила. Великата война, която последвала, завършила с ядрено и химическо унищожение.

Главните герои:
Уил Омсфорд (в ролята - Остин Бътлър)
Уил е млад мъж, борещ се да намери своето място в света. Той е наполовина човек и наполовина елф. Останал сирак, напълно отчаян и с желание да избяга от малкото селце, Уил разбира, че е последният оцелял член на кръвната линия Шанара – семейство, което владее силната и вечна магия. Първоначално Уил се отказва от наследството си, надявайки се да стане лечител. Въпреки това, скоро той е поставен пред задача на живот и смърт, която изисква от него да преодолее страха и да отключи магическите си сили.
Амбърли Елеседил (Попи Дрейтън)
Амбърли е принцеса и за разлика от Уил е елф. Въпреки че остава без родители още докато е дете, тя е със силна воля, пламенна, умна и решена да загърби кралското си потекло. Амбърли води спокоен живот в пределите, където властва нейният дядо. Тя става първата жена, която е член на тайна секта, чиято цел е да защити “Елкрус“. Така нейният живот се променя коренно и я поставя пред множество предизвикателства, чиято едниствена цел е спасяването на света.
Аланон (Ману Бенет)
Аланон е последният от Друидите, древен орден от пазители, чиито членове могат да живеят с векове и да подчиняват магията според своите желания. Когато “Елкрус“ започва да вехне, над Земята отново политат демони, целеустремени да унищожат света. Аланон е повикан отново, а задачата му е да събере група, с която да се противопостави на злото.Той единствен разбира колко е голяма заплахата от демоните и знае че само неговата магия няма да е достатъчна, за да спаси света.
Еретриа (Ивана Бакеро)
Еретриа е отгледана в леговището на крадци. Тя използва собствената си сила, за да оцелее. Живее със скитници и е станала експерт в джебчийството. Животът й е труден и за това е емоционално затворена и не може да се доверява лесно.

Два сезона (2016 и 2017 г.), 20 епизода x 42 мин.
Уеб сайт: mtv.com/shows/shannara
Фейсбук: facebook.com/theshannarachronicles/

От 5 март 2016 г. по bTV. От 6 януари 2018 г. - сезон II.