Нощният мениджър

За филма

Оригинално заглавие: The Night Manager
Държава: Великобритания, САЩ
Година: 2016
Жанрове: Трилър

Режисьор: Сузане Бир

В ролите: Хю Лори, Том Хидълстън, Оливия Колман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дейвид Хеърууд, Катерин Кели, Тобайъс Мензис


Драматичен шпионски екшън сериал на AMC, BBC One и The Ink Factory - съвременна интерпретация на едноименния роман (1993 г.) на английския писател Джон льо Каре.

Проследява се съдбата на бившия британски войник Джонатан Пайн (Том Хидълстън), вербуван от агента на разузнаването Анджела Бър (Оливия Колман) със задачата да се внедри в близкото обкръжение на международния бизнесмен Ричард Онслоу Роупър (Хю Лори). Целта му е да разбие обслужвания от Роупър престъпен съюз между хора от разузнаването и тайната търговия с оръжие.

За да проникне в сърцето на огромната империя на Роупър, Пайн трябва да устои на разпита на мнителния си продажен началник майор Коркоран (Том Холандър) и на съблазните на красивата си приятелка Джед (Елизабет Дебики). В стремежа си да действа правилно, самият Пайн е принуден да се превърне в престъпник.

Подробен сюжет:
В разгара на Арабската пролет бившият войник Джонатан Пайн работи като нощен мениджър в хотел „Нефертити“ в Кайро. Във времето, когато градът се е вдигнал на протест, Пайн е помолен за помощ от красивата Софи Алекан – любовницата на влиятелния, но опасен собственик на хотела. Тя предоставя на Пайн доказателства за сделка с оръжие, която може да доведе до разгрома на народната революция. Принуден да действа така, както смята за правилно, Пайн се свързва със свой приятел в британското посолство. Но, действията му неволно го въвличат в ужасяващия свят на безпощадния търговец на оръжие Ричард Роупър. След като информацията на Софи достига до Анджела Бър – държавен агент на Службата за борба с корупцията, която е решена да разгроми империята на Роупър, информация, изтекла в мрежата й, задейства поредица от събития с трагичен край.

Три години по-късно, когато пътищата им се пресичат отново в Швейцария, Пайн получава възможност да поправи старите грешки. Той се свързва с Бър и двамата заедно съставят план, с който да провалят операцията на Роупър отвътре.
Ричард Роупър управлява световните си операции от луксозно преустроена средновековна крепост на остров Майорка, където прекарва дните си в компанията на дясната си ръка Коркоран, любовницата си Джед и малкия си син Дениъл, наслаждавайки се на шампанско, бързоходни яхти и дълги летни вечерни партита. Но, този спокоен луксозен живот е внезапно прекъснат, когато гангстери нападат ресторанта му с намерението да отвлекат Дениъл. Момчето е спасено от появил се незнайно откъде храбър непознат, който отблъсква престъпниците, жертвайки безопасността и живота си. Непознатият мъж е Джонатан Пайн, който в резултат от този таен сценарий, подготвян от месеци от Пайн и Бър, е допуснат в най-близкото обкръжение на Роупър в знак на благодарност.

Всички големи престъпни организации, като тази на Роупър, се крепят на достъп до информация, мрежи от корумпирани служители и тъмни операции, които поддържат властта на всеки деспот. Затова, когато Бър вербува Пайн в Швейцария, тя си дава сметка, че проникването в организацията ще бъде адски трудна и смъртоносно опасна задача. Пайн не може просто да влезе в ролята на закоравелия разбойник, който би се харесал на Роупър, той трябва действително да се превърне в такъв. Внимателно обмисленият план изгражда моста, по който Пайн ще премине от закона към престъплението. Той открадва пари от хотела в Цюрих, след това под чуждо име контрабандира наркотици в Девън, като при бягството си създава впечатлението, че убива съучастника си, и накрая отново сменя самоличността си. В момента, в който Пайн се появява в Майорка, той вече е в списъка на най-търсените лица. Пайн е минал по моста, взривявайки го след себе си, и никакви разпити на мнителния Коркоран не могат да проникнат зад този образ.

През следващите месеци Пайн измества Коркоран от позицията на най-доверен човек на Роупър. Той придружава Роупър при най-важните му пътувания и става близък със семейството му и особено с Джед. Тази млада, красива и горделива дама от хайлайфа неусетно влиза под кожата на Пайн и той започва да се чувства привлечен от нея, така както е бил привлечен от Софи. С времето Джед също се влюбва в Пайн, който открива, че тя има свои причини да иска да унищожи Роупър. В крайна сметка Пайн се добира до поверителни сведения за планирана крупна сделка с оръжие в Близкия изток. Време е британското разузнаване да се задейства, но това води до разкриване на слабото място на операцията. Пипалата на Роупър са проникнали дълбоко в тайните служби и Пайн е изложен на риск самоличността му да бъде разкрита. Загубил връзка със съюзниците си, Пайн е принуден да се спасява сам в борбата със заклетия си враг, а шефката му Бър трябва да реши кое е по-важно – стойността на един живот или борбата за разгромяване на един престъпник, изцапал ръцете си с много кръв.

Изпълнителни продуценти са Джон льо Каре, Саймън Корнуел, Стивън Корнуел и Стивън Гарет. Групата на изпълнителните продуценти се допълва от сценариста Дейвид Фар и от датската режисьорка Сузане Бир.

8 епизода х60 мин.

От 22 февруари 2016 г. по AMC.
От 2 април 2018 г. по БНТ1 (под заглавие "Нощният управител"). От 22 януари 2021 г. - повторение.
От 8 юли 2019 г. по БНТ3.

ИЗБРАНО