Винил

За филма

Оригинално заглавие: Vinyl
Държава: САЩ
Година: 2016
Жанрове: Лайфстайл

Режисьор: (създател и сценарий) Терънс Уинтър

В ролите: Боби Канавали, Оливия Уайлд, Рей Романо, Джуно Темпъл, Джеймс Джагър, Ато Есандо, Макс Касела


Сериал за ерата на рока в средата на 70-те години, продуциран от Мик Джагър, Мартин Скорсезе и Терънс Уинтър.
През 1973 г. Ричи Финестра (Боби Канавали) e мениджър на звукозаписен лейбъл, загубил вяра в музикалната индустрия, пропил се и затънал в сериозна каша. Сюжетът смесва измислени герои с реални музикални звезди (Дейвид Бауи, Елвис Пресли и Лу Рийд) - сериалът е амбициозен, скъп и според създателите - с гарантиран успех.

Още преди десетина години вокалистът на "Rolling Stones" Мик Джагър решава да сбъдне една от мечтите си – да създаде филм, в който да разкаже историята на музиката през най-шантавите години на 20 век. През 2006-та година той привлича Мартин Скорсезе и двамата тръгват с идеята да направят тричасова продукция, която да обхване 4 десетилетия от музикалната индустрия. През 2010-та година в проекта влиза и HBO като лидер в продуцирането на сериали с големи бюджети. Към творческия екипа се присъединява и Терънс Уинтър, който в този момент работи заедно със Скорсезе. Така дългогодишният проект се превръща в сериал.

Сюжетът се развива през 70-те в Ню Йорк. Наситеният със секс и наркотици музикален бизнес в зората на пънка, диското и хип-хопа е представен през очите на музикалния продуцент Ричи Финестра, който се опитва да спаси компанията и душата си, без да унищожи всички по пътя си.

Оливия Уайлд играе Девън Финестра - съпругата на Ричи. Негова дясна ръка е Зак Янкович (Рей Романо), а Джуно Темпъл е в образа на Джейми Вайн, друг главен образ. Многообещаващо е и участието на сина на Джагър – Джеймс, който е в ролята на фронтмен на измислената група Nasty Bits. Джеймс Джагър участва и в създаването на саундтрака на сериала.

“Винил” не просто пресъздава музикалната история, но и прави своя собствен принос към нея: всеки отделен епизод включва до 30 музикални парчета. Музикални супервайзъри са Рандъл Постър и Меган Къриър - дуото стои зад музикалното оформление на филми като “Гранд хотел „Будапеща“”, “Вълкът от Уолстрийт” и “007: Скайфол”. Продуцентите Скорсезе, Джагър и Уинтър са отделили и немалък бюджет, за да може музикалните инструменти, използвани в продукцията, да са автентични.

Два дни преди излизането на всеки нов епизод, саундтракът в него има самостоятелна премиера. Само в първия епизод на 15 февруари 2016 г. той включва 18 парчета. За всяка серия са предвидени комбинация от стари култови песни, презаписани специално за продукцията, както и оригинални изпълнения, създадени за шоуто. Сред имената, които спомагат за саундтрака, са Иги Поп, Крис Корнел, Джеси Джей, Чарли Уилсън, Royal Boold, Charli XCX, и The Arcs.

10 епизода х60 мин.
Уеб сайт: hbo.com/vinyl

От 15 февруари до 22 април 2016 г. по HBO.

ИЗБРАНО