Бялата кралица

За филма

Оригинално заглавие: The White Queen
Държава: Великобритания
Година: 2013
Жанрове: Драма

Режисьор: Колин Тига, Джеймс Кент, Джейми Пейн

В ролите: Ребека Фъргюсън, Дейвид Оукс, Анайрън Барнард, Каролайн Гудал, Том Маккей, Бен Лам, Ото Фарънт, Емили Берингтън, Джанет Мактиър


По едноименния първи роман ("The White Queen", 2009) от поредицата „Войната на братовчедите“ на английската писателка Филипа Грегъри.
Продуцент - BBC Drama Productions, бюджет - 25 милиона паунда.

1464 година. Цялата страна все още се опитва да се съвземе след 9-годишна война. Двете враждуващи групи - от едно и също семейство, камарата на Йорк и камарата на Ланкастър - са изправени една срещу друга в борбата за кралския трон и никой не е готов да се откаже, преди да е осъществил своите планове.

Междувременно три жени с големи амбиции правят всичко възможно, за да се доберат до най-голямата власт в Англия. Това са Маргарет Бюфорт, Ан Невил и Елизабет Уудвил.

Предателствата, конспирациите и лъжите стават част от ежедневието на дамите и те са готови да пожертват всичко, за да се доближат до трона на Англия.

Докато Бюфорт се опитва да превърне сина си Хенри Тюдор в един от управниците на страната, Уудвил обединява сили с противниците си от камарата на Йорк и не след дълго се превръща във властващата „бяла кралица“.

3 номинации за "Златен глобус" 2014 г., 2 номинации за "Емми" 2014 г.

10 епизода x60 мин.

От 7 януари 2015 г. по bTV.

ИЗБРАНО