България от край до край

За филма

Държава: България
Година: 2014
Жанрове: Документален

Режисьор: (автор и репортер) Йордан Димитров


Отдръпнала ли се е държавата най-крайните си точки? В търсене на отговор, 8-те серии на поредицата показват забравените селища на България и историите на хората, които въпреки забравата са останали в тях.

Репортерът Йордан Димитров, операторът Михаил Врабчев и видеотехникът Кристиян Караиванов стигат до места, където никога не е стъпвал телевизионен екип.

„От една страна държавата се е отдръпнала, това е факт. От друга страна - там са останали много достойни хора, които са като последни стожери на българското по краищата на България“, смята авторът филмите Йордан Димитров.
Според архимандрит Василий от Изворския манастир: "Трябва да сме смирени, но не и примирени".

Репортажите показват вълнуващи лични истории и съдби на българи, останали встрани от обществения интерес. Как можем като общество да помогнем на тези хора?
Екипът е пропътувал стотици километри по западната и южната граница на България, за да види учудващо големите сърца на обикновените хора. Независимо колко са бедни, те винаги са готови да помогнат на другия.
* * * * * * *

Първият разказ е за селата по поречието на река Дунав: Извор, Сланотрън, Гомотарци и Кошава. По-нататък ще видим историята на последната пазителка на ключа от местна църква. Тя живее в село Бобешино на самата гранична бразда със Сърбия. Жената още спазва вековната традиция да дава ключа на всеки, който го поиска. Екипът ще мине и по стъпките на цар Самуил 1000 години след битката, в която са ослепени неговите войници.

От 14 юли 2014 г. като рубрика в сутрешния блок на БНТ1, от 10 септември до 30 октомври 2014 г. - самостоятелно излъчване на 8-те епизода по БНТ1.
От 21 януари 2015 г. - сезон II (8 епизода).
От 31 март 2019 г. - нов сезон (VIII).

ИЗБРАНО