Животът на Леонардо Да Винчи

За филма

Оригинално заглавие: La vita di Leonardo da Vinci
Държава: Италия / Испания
Година: 1971
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Ренато Кастелани

В ролите: Филип Лерой, Джулио Бозети, Глауко Онорато, Ана Одеса, Карло Симони, Мария Марки, Алесандро Йовино


Минисериал в 6 еп. х50 мин.
Житейският и творчески път на великия художник и изследовател от раждането му до смъртта.

Един факт се отразява върху съдбата и характера на Леонардо – липсата на всякакъв контакт с майка му. Тъй като тя е недостойна за рода на баща му, непосредствено след раждането ѝ го отнемат и я изгонват.

Фамилията на баща му е сред най-уважаваните и богати в градчето Винчи. Те са потомствени нотариуси, но Леонардо няма право да бъде такъв, защото е незаконнороден.


Когато детето е на 6 години, бащата е назначен за нотариус на провинция Флоренция. Семейството се премества, а Леонардо започва да учи занаят при Андреа дел Верокио.


Типична черта на гения е, че нищо не довежда докрай. В главата му постоянно възникват нови идеи и той изоставя започнатото. След голям скандал, свързан с една картина, Да Винчи напуска Флоренция и заживява в Милано. След още 20 години заминава за Франция.


Разказвачът в сериала се позовава на книгата, написана от Джорджо Вазари и смятана за най-добрата биография на Леонардо.


Епизод 1:

Разказът започва със смъртта на великия художник и изобретател Леонардо да Винчи. Той умира във Франция, където живее дълги години. Самият крал Франсоа Първи присъства на кончината му.

Сюжетът ни връща в деня на раждането на Леонардо в тосканското градче Винчи, близо до Флоренция. Майка му не била достойна за рода на баща му и той няма никакъв контакт с нея, което се отразява на характера и живота му...


Епизод 2:

През 1482 г. Леонардо се премества да живее в Милано, управляван от Лудовико Сфорца. Художникът прекарва там 20 г. от най-плодотворните си години. Той започва задълбочено да изследва човешкото тяло.

По време на работата се запознава с момчето Салаи, което го заинтригувало с кражбите си. Десетгодишното момче заживява с него и сякаш запълва огромната му нужда от близост и липсата на деца в семейството.


От 9 април 2014 г. по БНТ1. От 24 ноември 2015 г. - повторение.

От 17 септември 2014 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО