Винсент и Тео

За филма

Държава: Холандия, Великобритания, Франция, Италия, Германи
Година: 1990
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Робърт Олтман

В ролите: Тим Рот, Пол Райс, Жан-Франсоа Перие, Жан-Пиер Касталди


"Vincent & Theo": биографична драма за връзката между двама братя - художника Винсент ван Гог и търговеца Теодор.

Сценарият на Джон Мичъл без преувеличения и сантименталност описва самотен, неразгадаем и обсебен от истината художник, чиято визия се раздвоява от лишения, страст и себепрезрение.


Историята минава през изпитанията на двамата Ван Гог - от амбицията до примирението, от отказа до отчаянието. Винсент зависи от емоционалната и финансова подкрепа на брат си. Смисълът в живота на Тео е да бъде патрон и водач на неразбраното му творчество. Творецът е воден не от съдбата, а от жестокостта към самия себе си: "Аз мога да живея без Бог. Но не мога да живея, без да рисувам". Тео работи за богатите клиенти на галерия в Париж - срамежлив и образован търговец, раздвоен между силния характер и слабата цел. Неговият идеализъм постоянно фалира заради колебание - между страх и и завист, между преданост и отговорност. Докато Винсент агонизира в безсмислието на социалния контакт, Тео също губи посоката в любовта към брат си заради комопромисите и униженията в бизнеса с изуство до... оправданието: "Не мога да принудя хората да купуват онова, което не харесват" . "Твоето великодушие ме убива" е ироничният отговор на художника.


Двамата се движат паралелно в интимния свят: проститутката на Винсент го изоставя, любовницата на Тео - също, но със сифилис. Докато Винсент преживява трудности в приятелството с Гоген, Тео - също, но със съпругата си Йо Бонгер. Винсент се изолира в Арл, където лудостта все повече го превзема и яростта пронизва тишината отвътре.


Винсент и Тео остават заедно завинаги - толкова зависими един от друг и обсебени от изкуството, което ги свързва, че нищо друго няма значение. Шест месеца след самоубийството на брат си, Тео също умира, изгубил въздуха, с който диша.


4 епизода х50 мин.


От 10 февруари 2014 г. по БНТ2.

От 19 май 2014 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО