Лили

За филма

Държава: Великобритания
Година: 1978
Жанрове: Биографичен

Режисьор: John Gorrie, Christopher Hodson

В ролите: Франческа Анис, Катрин Фелър, Пеги Ан Ууд, Денис Лил, Антон Роджърс, Питър Игън, Браян Дийкън, Бейсъл Хоскингс


"Lillie": биографична приключенска романтична драма на London Weekend Television (LWT) по сценарий на James Brough, Mike Smith и др., продуцент Jack Williams, музика на Joseph Horovitz.


Животът на едно момиче, израснало в семейството на протестантски свещеник.

Лили Лангтри е втората най-прочута жена след Кралицата и първата истинска международна знаменитост в края на 19 и началото на 20 век. Една от жените-пионери в скандалната форма на известност - с чар, интелект и желание да бъде любовница на богати мъже - тя променя завинаги историческата идея за "подходящото" място на жените в английското общество.


Емили - или както всички я наричат Лили - е сестрата, която всичките й братя обожават. Получила образование като тях, тя язди, плува и се забавлява наравно с момчетата и е далеч от „задължителното” възпитание на момичетата по онова време. Омъжва се млада и след тежко боледуване успява да накара съпруга си да заживеят в Лондон.


Отначало семейство Лангтри няма никакви контакти. Но много скоро, благодарение на красотата, интелигентността и невероятните качества на Лили, започват да валят покани за приеми и вечери. Където и да се появи Лили, всички са очаровани и се надпреварват да я канят. Тя става муза на художници, писатели, поети, фотографи от онова време.


Превръща се в сензация и за висшето общество - запознава се с кралски особи и с техните семейства, навсякъде е канена, приета и ценена. В нея са влюбени творци като Оскар Уайлд (в ролята - Peter Egan), Джон Евърет Миле (Basil Hoskins), Франк Майлс (Brian Deacon)... дори кралят!


Английската актриса шокира викторианското общество като любовница на бъдещия крал Едуард VІІ и муза на Оскар Уайлд. След един брак без любов и с предимството на красотата, тя привлича кандидати и почитатели - богати и понякога брутални, изплува от финансова разруха и скандал, но спасява достойнството и елегантността си с незаличени следи от красота до края на живота си.

Модел и актриса, Лангтри преминава океана, играе на две сцени, разделя се със съпруга си, основава агенция... Докато търси своята "ниша" в консервативното британско общество, поведението й преминава всички граници.

Историята започва от 1870 г., когато Лантри е 15-годишна и най-подробно описва последвалите 20 години от живота й - до 1890. Финалните епизоди сгъстяват дълъг период от време с малко подробности.

Родена като Емили льо Бретон на остров Джърси през 1854 г., Лили е провинциална девойка - образована, талантлива и фриволна в младостта със своите шест братя. Успява да избяга от многолюдното си семейство чрез брак по сметка с мъж, когото не обича, но може да я отведе в Лондон.

Там, след една скица на млад жудожник, образът й печели поклонници на красотата. Следват покани за приеми и специално място в обществото, за което тя е десертът и муза на поети, художници, кралски особи, фотографи. Освен известен модел, Лили Лангтри е "професионална красавица" (често учтив синоним на куртизанка през ХІХ век в Лондон). Избрана е за най-добрата любовница от Принца на Уелс. В приятелския й кръг са Оскар Уайлд, Джеймс Уислър и художниците-прерафаелисти.


Съпругът й Лангтри е услужливо слаб и нерешителен "джентълмен", който умира като безпаричен алкохолик, след като бракът му фактически отдавна е приключил. Лили го поддържа финансово в късните години, за да купува мълчанието му срещу несъгласието за развод, който би бил възможен, само ако тя е американска гражданка и делото се гледа от Американски съд.

Актрисата Лантри издига мост между театралните сцени от двете страни на Атлантика. Славата остава до последния й ден в самота през 1929 г...


С разточителност, красота, слава и остроумие, британската телевизионна драма напълно съвпада с епохата и портрета, които пресъздава. Описваният период е 61 години с 1 000 герои, 150 от които са главни. Снимани са 100 автентични исторически места, използвани са 200 костюма само за главната актриса, която единствена не напуска действието от първия до последния епизод.
13 еп. х52 мин.


От 19 ноември до 9 декември 2013 г. по БНТ1. От 17 юни 2014 г. - повторение.

От 20 януари 2014 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО