Кралиците на суинга

За филма

Държава: Италия
Година: 2010
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Маурицио Дзакаро

В ролите: Андреа Осварт, Лоте Вербеек, Елизе Шаап, Джузепе Батистон, Джовани Ферери, Силвия Кристел


"Le ragazze dello swing": драматична поредица на RAI, която пресъздава историята на сестри Лескано с участието на две холандски актриси. Вокалното трио "Лескано" е популярно в Италия през 30-те и 40-те години на ХХ век. Три сестри от Холандия обединиха Италия с музика...

Музикалните изпълнения на Триото са записани от групата "Блу Долс".


Александра, Джудит и Кити Лескан са дъщери на унгарски акробат и холандска оперетна певица от еврейски произход. В Холандия две от момичетата също се занимават с акробатика.


Пристигат в Италия в средата на 30-те с вариант на имената си като Алесандра, Джудита и Катеринета Лескано и сформират певческо трио под ръководството на маестро Карло Прато. Благодарение на радиото, стават толкова популярни, че дори самият Бенито Мусолини, преминавайки един ден под балкона им, ги разпознава и спира да ги поздрави.
През 1941г. сестри Лескано получават италианско гражданство и пресата изразява възхищението на италианците с комплименти като:
"Трите грации на микрофона", "Сензацията на века", "Сестрите, които материализираха тайнството на Божествената троица".


Две години по-късно /1943/ златният пероид свършва. Заради еврейските си корени по майчина линия са разпитвани, следени за шпионаж и забранени по всички радиопрограми. Обвинението е, че песните ми съдържат кодирани съобщения за врага.


След края на войната и две години в тишина, трио "Лескано" се сбогува с италианската публика. През 1947г. две от тях /с изключение на Катеринета, заменена от италианката Мария Брия/ заминават за Южна Америка, където кариерата им продължава до средата на 50-те. В залеза на славата се разделят и започват друг живот. Стилът им е оценен като сложна виртуозна комбинация от суинг и джаз, наречен "вокалезе".


4 епизода x52 мин.

1 епизод:

Три холандски момичета пристигат в Италия при чичо си, за да намерат препитание точно преди обявяването на Втората световна война. Започват работа в известен ресторант. Но мечтата им е да пеят и танцуват на сцена.

2 епизод:

Трите сестри и майка им се събират в Италия. Момичетата са избрани да запишат плоча и изнасят концерти из Италия. Името на трио "Лескано" обединява италианците. Дори Дучето проявява интерес. Но те не желаят да се занимават с политика. Въпреки това им се налага да взимат решения, свързани с кариерата.

3 епизод:

Трио "Лескано" е символ за италианците. Приятелят на Александра я заставя да обещае, че ще пеят на фашистката Нова година. Въпреки нежеланието си те решават да участват, заради което майка им ги напуска. Александра се влюбва в друг. В Италия започват гоненията на евреите. Европа е пред война.

4 епизод:

В края на войната животът на всички се променя и началото е различно и съдбовно...


От 10 септември 2013 г. по БНТ2.

От 17 декември 2013 г. по БНТ1. От 7 юли 2014 г. - повторение.

ИЗБРАНО