Световните градове на България

За филма

Държава: България
Година: 2012
Жанрове: Документален

Режисьор: (продуцент) Степан Поляков


Концепция за представяне на страната, обърната единствено към световно значимите паметници, събития и личности на България.


Критерият за темите, които документално-презентационните филми третират, е по какъв начин градовете са променили историята не само на България, но и на Европа.


Върху проекта работи голям международен екип. Сред участниците блестят имена на режисьори, писатели, музиканти, археолози и актьори от четири континента. Сред тях са сценаристът Александър Перпелиев, актьорът от Би Би Си Тери Рандъл, музикантите от групите Хой Полой и Смал Старс Майкъл Блек и Джеф Груувс, композиторът Симеон Германов, нигерийската актриса и модел Анджела Артър, холивудският актьор Джонас Толкингтън, археолозите Андрей Аладжов и Илияна Борисова.

Продуцент е писателят Степан Поляков.



* * * * * * *


Западната порта на Източната Римска империя”:

Документалният филм проследява в подробности, но и с мащабни кинопохвати, 2-годишния период (2011 - 2012 г.) от консервацията и реставрацията на Западната порта на Улпия Сердика в София. Това е първият филм у нас, който проследява цялостния процес на разкопките, от първия до последния ден.


Филмът разказва за това, какво свързва Западната порта на Сердика и Шенгенското пространство, както и кога и къде са поставени идеалите на съвременния Европейски съюз.


Лентата ще бъде представена от холивудския актьор Джонас Толкингтън, а сред главните герои в него са влиятелните български археолози Андрей Аладжов, Илияна Борисова, Милена Райчева, както и доайенът Магдалина Станчева.


София - историята на Европа”:

Лентата печели първа награда в най-престижната категория за документално кино на международния фестивал на Източния бряг на Европа 2012.

Англичанинът Тери Рандъл, познат от поредицата „On the Waterfront” на Би Би Си, от 10 години живее в София. Той не просто харесва града, а и го е опознал дотолкова, че се чувства част от него. Тери кани своя приятелка от Копенхаген да й го покаже. Двамата се втурват във вълшебно пътешествие из уникалната му история, което секва дъха и на най-старите софиянци. Или както Рандъл завършва: „Пътешествието между Рим и Константинопол, което във времето се измерва със столетия, а в разстояние с хиляди километри, в София отнема само 3 минути. Извървете ги!”.


От 23 март 2013 г. по БНТ2 и БНТ Свят.

ИЗБРАНО