Идва ли краят на Западната цивилизация

За филма

Държава: Великобритания
Година: 2011
Жанрове: Документален

Режисьор: Ейдриън Пенинк; Джеймс Рънси

В ролите: Niall Ferguson (разказ)


"Civilization: Is the West History?": документална поредица на ВВС. Сценарист Нийл Фъргюсън, оператор Дюълд Окема, продуцент Susannah Price.


Нийл Фъргюсън изучава начина, по който западната цивилизация - очевидно малка група от човечеството - е осигурила за себе си лъвския пай от световните ресурси.

В шест серии той се опитва да отговори на въпроса дали останалата част от света ще успее да надвие Западната цивилизация и каква е основната разлика между двете. Основната идея на Фъргюсън се състои в доказването на 6 основни разлики между Запада и останалата част от света – шест непознати досега системи от идеи и поведения. Тези шест „съкрушителни предимства” са и заглавията на сериите: Конкуренцията, Науката, Собствеността, Медицината, Консуматорското общество и Трудът.


6 епизода:

1. Competition

2. Science

3. The Rule of Law

4. Medicine

5. Consumerism

6. The Work Ethic


1 епизод - Конкуренцията:

Нийл Фъргюсън формулира „шестте съкрушителни предимства”, които обуславят господството на западната цивилизация през последните 500 години. Защо европейците, а не китайците, които са били световна суперсила, завладяват света?


Предмет на неговия анализ е икономическата и политическата конкуренция, благодарение на която възникват националните държави и капитализмът и настъпва небивал обрат в световната история.


От 25 март 2012 г. по БНТ1 (6 еп. х 47 мин.). От 1 септември 2012 г. - повторение.

ИЗБРАНО