Доктор Петър Берон

За филма

Държава: България
Година: 1984
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Нина Минкова

В ролите: Никола Ханджийски, Андрей Турлаков, Мария Каварджикова, Илия Раев, Венцислав Кисьов, Валери Петров, Стоян Миндов


Двусериен тв филм за живота на д-р Петър Хаджиберович Берон - учен, енциклопедист, просветител, философ, лекар и естественик, автор на първия български учебник за модерно светско образование „Буквар с различни поучения”, известен като "рибен". Завещава значителна част от голямото си състояние в полза на българските училища, заради което е удушен.

Сценарист Кирил Василев, оператор Иван Варимезов.

1 серия:
Д-р Петър Берон живее в своето имение в Крайова. Медик, хирург, гинеколог, българинът е получил признанието на много европейски учени и е канен да преподава в световни университети. Работата му като окръжен и главен лекар повече не го задоволява.

Робската съдба на народа му е болка за известния учен. Докторът е убеден, че просветеният човек не търпи тиранията и решава да насочи усилията си за образованието на поробените си съотечественици. В името на тази кауза, д-р Берон решава да обиколи Европа и в срещите си с известни учени и политици да ги извести за тежкото положение, в което се намират българите.

Д-р Берон назначава своя земляк Теохар Папазов за управител на имотите му в Скорила и Крайова и заминава за Париж, където издава труд на френски език. Среща се с родолюбиви българи емигранти. Усамотява се на остров Сен Лазар, където се потапя в безценното богатство на манастирската библиотека. Води дълги разговори с абат Степанус за общата съдба на българския и арменския народ. Отново се завръща в Крайова...

От 12 март 2012 г. по БНТ Свят.
От 29 август 2018 г. по БНТ1. От 6 септември 2019 г. - повторение.

ИЗБРАНО