Великолепният китаец

За филма

Държава: САЩ
Година: 2009
Жанрове: Лайфстайл

В ролите: Мин Сай


"Simply Ming": поредица за ежедневна китайска кухня, продукция на WGBH Boston.

Обикновено в кулинарията с понятието фюжън се определят случаите, когато северноевропейската кухня високомерно си взима съставка или техника от някоя друга кухня.

Обратно на общото схващане, Ming Tsai отдава достойно място на храните от цял свят, като ги комбинира по неочаквани начини.


Компетентен и сдържан в ерата на гръмогласните майстори-готвачи, Мин Сай предлага повече месо, отколкото цвърчене. „Винаги съм знаел, че обичам да готвя”, казва той. И така е още от детството му в Охайо, където майка му държи китайски ресторант и „заразява” сина си с вируса на ресторантьорството. Нищо в живота на Мин не се оказва толкова силно, че да прекърши вируса – нито университета в Йейл, където великолепният китаец завършва машинно инженерство, нито звездната му кариера в националния студентски отбор по скуош на САЩ. Решението му не изненадва родителите му, защото „и без това не ставаш за инженер”, както споделил старият господин Мин. Затова пък науката помогнала на готвача да развие аналитичното си мислене и да превърне „дирижирането на храната в най-приятната работа на света”.


А той знае какво говори. Защото е внук на известен китайски диригент и защото е обиколил целия свят в изследване на вкусовете.

Всеки от 26-те епизода на първия сезон предлага по една рецепта за основен сос с максимум 8 съставки. Тя може да бъде изпълнена за не повече от половин час, но не само това – рецептите и продуктите са така подбрани, че сосовете могат да престоят по седмица в хладилника, готови да влязат веднага в употреба – с паста, като ордьовър или основа за бързо хапване.


Целта ми с това предаване е да покажа на хората как да получат прекрасни ястия за ежедневната си вечеря, без да правят компромиси с качеството или здравето си. Това облекчава живота ни - обобщава Мин.

Добре дошли в света на Великолепния китаец!


От 2011 г. по Fiesta TV.

ИЗБРАНО