Един наивник на средна възраст

За филма

Държава: България
Година: 1976
Жанрове: Крими

Режисьор: Милен Гетов

В ролите: Иван Андонов, Невена Мандаджиева, Маргарита Стефанова, Ангел Георгиев, Явор Милушев, Йосиф Сърчаджиев, Силвия Рангелова, Сава Хашъмов,


Сценарий - Богомил Райнов, оператор Христо Вълев, музика Иван Игнев.

Западен разузнавач, претърпял поражение в Африка, е решен на всяка цена да изпълни поставената му задача в България. Той задвижва стари канали с помощта на пари, шантаж и наркотици. Свързва се с група млади хора, сред които е Боян – син на загинал български разузнавач. Обектът, който го интересува, е дъщерята на отговорен работник в системата на секретни планирания и разработки.


Началото на 70-те години. Хенри Томас е резидент на ЦРУ в Нигерия. С помощта на местен генерал той подготвя преврат. Изкушен от сумата, която военният иска за предателството си, Томас организира убийството му и открадва парите. Подозиран от шефовете си и изпаднал в немилост, американецът е изпратен в България със задачата да обнови шпионската мрежа. При случаен разговор с помощника си Бенет, Томас разбира, че бившият сътрудник на ЦРУ инженер Раев работи в Министерството на търговията и отговаря за връзките на България със СИВ.

Единственият начин, по който Томас може да се свърже с Раев, без да го злепостави, е като използва дъщеря му Елена. Затова решава да вербува някого, който - под прикритието на неин интимен приятел - да има постоянен достъп до къщата.br>

Томас влиза в контакт с Чарли, наполовина американец, който се движи в компанията на български младежи - наркомани като него. Използвайки зависимостта на младежа, Томс го принуждава да вербува човек от неговите познати. Изборът им пада върху Боян, най-интелигентния от компанията. Осъществил наполовина целите си, Томас започва да се съмнява както в Чарли, така и в сигурността на канала, осигуряващ му връзка с шефовете от ЦРУ. Решен да се реабилитира след африканската история, той решава да премахне ненужните си сътрудници. Томас обещава на Чарли голямо количество морфин. Изпробвайки стоката, Чарли умира от свръхдоза.


От 12 декември 2011 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО