Падащи небеса

За филма

Оригинално заглавие: Falling Skies
Държава: САЩ / Канада
Година: 2011
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: (сценарий) Robert Rodat

В ролите: Ноа Уайли, Муун Блъдгууд, Колин Кънингам, Дрю Рой, Уил Патън


след нападението на извънземни нашественици, човечеството вече е изгубило битката. Извънземните отвличат деца между 8 и 16 години и прикрепват метални уреди към гръбнака им, които, ако бъдат изтръгнати, ги убиват мигновено.

В главната роля е Ноа Уайли, който играе Том Мейсън, бивш преподавател в Бостънския университет, превърнал се в боец от съпротивата. Докато пътува с група оцелели, Том се опитва да защити синовете си и по някакъв начин да отвоюва планетата от извънземните, които хората са нарекли „скитъри”. Скитърите пращат срещу хората грамадни роботи, които са почти неизтребими. Познанията на Том в областта на военната история му помагат да взима верните решения в различни ситуации.

В центъра на действието са не толкова самите извънземни, които остават повече или по-малко загадка, а взаимоотношенията между хората, принудени да живеят под постоянна заплаха, и готовността да воюват, за да си върнат предишния живот. Сериалът не залага на една единствена история, а на обща сюжетна рамка, която обединява отделните епизоди.

В сезон 2 продължаваме да следим съдбата на Том Мейсън, който в края на първи сезон се качи доброволно на извънземен кораб след заплаха срещу средния му син.
След тримесечно отсъствие, Том се завръща във Втори масачузетски полк, който междувременно е понесъл доста загуби и едва се е измъкнал от хватката на извънземните. Повечето хора се радват да го видят, но някои се питат дали престоят му при скитърите не го е превърнал в потенциална опасност за тях. Дори най-малкият му син Мат не е сигурен в баща си.

Въпреки всички наглед непреодолими трудности в борбата с извънземните нашественици, капитан Уивър, Том, Ан и останалите не губят вяра, че има надежда за човечеството. Вестта за възможното създаване на правителство в Чарлстън им вдъхва сили да продължат напред. От друга страна идеята, че има вероятност някои скитъри да готвят бунт срещу своите господари, предизвиква противоречиви реакции в редиците на полка. Поредната поява на Карън – бивша приятелка на Хал, поражда въпроси на чии интереси служи тя и дали не е само маша на извънземните. Междувременно Хал започва да се влюбва в Маги. С други думи дори извънземно нашествие не е в състояние да заличи вечните човешки чувства.

Изпълнителен продуцент и съавтор на идеята - Стивън Спилбърг.
4 сезона (2011 - 2014 г.), епизоди х 43 мин.
Уеб сайт: tnt.tv/series/fallingskies/

От 21 ноември до 14 декември 2011 г. по БНТ1. От 15 октомври до 8 ноември 2012 г. - сезон II. От 15 до 30 октомври 2013 г. - повторение (сез. I).
От 2 декември 2012 г. до 5 януари 2013 г. по БНТ2 (сезон I, 10 епизода). От 6 януари 2013 г. - сезон II.
От 7 май 2013 г. по FOX. От 29 март 2014 г. - сезон II.

ИЗБРАНО