Мера според мера

За филма

Държава: България
Година: 1981
Жанрове: Драма

Режисьор: Георги Дюлгеров

В ролите: Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Жана Караиванова, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Иглика Трифонова


По романа на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". Сценарий: Руси Чанев, Георги Дюлгеров.
Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов "Ден денувам"

Това е първият български филм за борбата на македонските българи. Историята на Илинденско-преображенското въстание през 1903 година с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитано, превърнали се в национални герои.

Съдбата на един обикновен поборник - Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин в мислещ човек и сподвижник на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

В този филм е последна роля на Григор Вачков преди смъртта му, изпреварила края на снимките на сериала. В "Мера според мера" се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти.

Оператор - Радослав Спасов, музика - Божидар Петков.

Еп. 1:
1901 г. Дилбер Танас, безпросветен овчар, включил се стихийно в революционното движение, ни запознава с Апостол Петков – най-важната личност на освободителното движение преди създаването на революционната организация. От врагове и съратници той е наричан македонският Робин Худ. Борбена и свободолюбива личност, той не приема заповеди нито от турците, нито от анемичните градски учители, както сам нарича ръководителите на революционното движение. След като случайно Танас причинява смъртта на един поп, Гоце Делчев го изпраща в четата на Христо Чернопеев. На базата на автентични спомени на Чернопеев, филмовият герой разкрива мотивите, провокирали го да се включи в революционото движение. Разказва за личната си съдба, за семейството си. Спомените му са преплетени със спомени и на дъщеря му, която от друга гледна точка разкрива живота на македонските освободители.

Еп. 2:
1901 – 1902 г. За да набавят пари за своята революционна дейност, войводите Христо Чернопеев и Яне Сандански нападат група протестантски мисионери и отвеждат със себе си американската Стоун и българката Цилка, която е нейна придружителка. За двете жени е поискан откуп от 25 000 турски лири. Преговорите с американския посредник Дикенсън се водят лично от Христо Чернопеев. Скоро четниците разбират, че младата българка е бременна и това налага да променят предварителните си планове. Към комитите се присъединява и Кръстю Асенов – племенник на Хаджи Димитър, който им помага да се справят с предатели вътре в организацията, решили на свой ред да отвлекат двете жени, за да приберат откупа. На 21 декември 1901 г. в изоставена кошара Цилка ражда дъщеря. През февруари четниците получават исканите пари и освобождават пленничките...

7 епизода х60 мин.

От 30 август 2011 г. по БНТ1. От 24 юли 2014 г. - повторение. От 4 август 2017 г. - следващо повторение.

ИЗБРАНО