Хайка за вълци

За филма

Държава: България
Година: 2000
Жанрове: Драма

Режисьор: Станимир Трифонов

В ролите: Петър Попйорданов, Николай Урумов, Малин Кръстев, Иван Ласкин, Валентин Танев, Димитър Терзиев, Иван Панев, Елена Петрова, Марта Кондова, Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Велко Кънев, Борис Луканов, Александър Дойнов, Биляна Петринска


Минисериал, 6 епизода х54 мин.
Група ловци, участници в хайка за вълци, навлизат в мъглата на студената гора със спомените за годините назад, заплетени в сложен възел от човешки съдби, разочарования, обвинения и желания за мъст. На лов за миналото... 7 мъже със свои съдби, болка, ярост, неистово желание за мъст и разчистване на сметки от миналото, в търсене на изгубеното щастие. Седем единака в търсене на самите себе си.

По едноименния роман на Ивайло Петров, сценарий - Ивайло Петров, оператори Иван Варимезов и Емил Пенев, музика Божидар Петков.

Голямата награда на Международния телевизионен фестивал "Златната ракла" - Пловдив, 2000.

1 еп.:
От село Черковна тръгват седем души в хайка за вълци. Студът, мъглата и самотата на пусията връщат всеки един от тях в младостта му, където е заплетен сложен възел от човешки съдби, довел до горчиви обвинения и желание за мъст.
Село Черковна, 1937 г. Жендо и съпругата му току-що са се установили в селото. Мечтата на Жендо е да купува и обработва земя. Затова той плячкосва по българо-румънската граница. Ранен е, едва оцелява и се отказва от хайдутлука.

1943 г. Жендо е постигнал целта си. Единствен трън в очите му е нивата на Калчо - местният пъдар, който е немарлив стопанин. Хайдутът решава да ожени сина си Койчо за Калчовата дъщеря Рада.

Пролетта на 1941 г. Иван Шибилев е в града, учи различни изкуства. Повърхностен и несериозен, той се впуска в любовна авантюра с омъжена актриса. Съпругът й разбира, Иван се връща в родното си село Черковна. Там се занимава с театър. Среща Мона, дъщеря на селския пияница дядо Мацко, която се влюбва в Иван.

1929 година, Деветаковият чифлик. Сирачето Николин е докарано в чифлика. Богатият и образован Деветаков се грижи за него. Момчето расте. Веднъж, на път за селото, съдбата го среща с Мона. Заедно отиват на сватбата на Рада и Койчо...

2 еп.:
Сватбата на Рада и Калчо се превръща в трагедия – булката е нечестна. От срам и притеснение Калчо онемява. Като откуп за девствеността на Рада, Жендо получава желаната нива, но това не му носи удовлетворение. В селото се завръща братът на Стоян - Илко. Той е болен от туберкулоза и не може да продължи образованието си. В селото го чака Нуша – дъщеря на богаташа Петър Пашов. Стоян е против избора на брат си, защото е в разрез с комунистическите идеи, завладели двамата. На 6 септември 1944 г. Николин докарва от града Иван Шибилев и г-жа Сърмашикова – приятелка на Михаил Деветаков. Те носят новината за настъпилите в града промени. При краткото си гостуване у Деветаков, Сърмашикова споделя уплахата си от идването на новата власт. Подготвен за настъпващите промени, Михаил приема хладнокръвно вестите. На 9.IХ.1944 г. и в Черковна се установява новата власт.

От 19 януари 2011 г. по БНТ1. От 24 март 2014 г. - повторение. От 9 януари 2019 г. - ново повторение (от еп. 2). Следващи повторения: от 22 февруари 2023 г., ...

ИЗБРАНО