Стъклен дом

За филма

Държава: България
Година: 2010
Жанрове: Семеен

Режисьор: Виктор Божинов

В ролите: Калин Врачански, Юлиан Вергов, Елена Петрова, Яна Маринова, Стефан Данаилов, Георги Кадурин, Стефка Янорова, Красимир Ранков, Бойко Кръстанов, Луиза Григорова, Радина Кърджилова, Асен Блатечки, Явор Бахаров


Поредица от жанра семейна драма, проект на bTV, главен сценарист - Теодора Василева. Изпълнителни продуценти са Димитър Митовски и Димитър Гочев ("Камера" ООД).

Сюжетът е съвременен, реалистичен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, характерен за холивудските кинопродукции. Сериалът пресъздава българската действителност; зрителите следят историите в живота на няколко поколения, които ще преминават през драматични обрати, любов и интриги и ще стигат до комични и забавни моменти, но изцяло лишени от "сапунен" привкус.

Един човек се завръща от Америка след 18 години. Символичното място за среща във филма е молът - съдбите на основните герои са свързани с него, тъй като някои са собственици, други - клиенти. Оттам идва и името на сериала - заради специфичната олекотена конструкция от алуминий и стъкло на постройката. Във филма се заплитат няколко сюжетни линии - любовна, криминална, бизнес, тийнейджърска и комична. Преживяват ги най-вече 3 семейства, които са в близки отношения. Камерата представя и връзките между поколенията. Героите живеят в лукс, за който всеки човек в България си мечтае, но зад привидния им разкош се крият разочарования, мечти, любов, предателства и болка.

Героите:
Семейство Атанасови
Те са успели, красиви, образовани, възпитани, ползват се с уважение в обществото. На пръв поглед всички искат да имат такова семейство. Но всъщност зад тази бляскава маска, отношенията не са толкова идеални. Какви са тайните на това заможно българско семейство, само привидно ли е щастието им? Зрителите ще видят един мъж, който прекарва цялото си време в работа; една жена, която има огромни тайни от него и една дъщеря, която не може да приеме, че светът не се върти около нея.
Христо Атанасов (Георги Кадурин) е един от съдружниците в голям столичен мол, преуспял бизнесмен, при това с чисто минало. Въпреки че е модерен мъж, той живее в строги патриархални разбирания. Той е властен и принципен, човек на морала и строгите правила. Ще осъзнае, че понякога, за да оцелееш се налага да нарушиш правилата.
Елена Атанасова (Яна Маринова) е пиар консултант в мола, любимка на медиите – една от бляскавите жени от списанията, на която всяка средностатистическа домакиня би завидяла. Тя е красива и опасна жена, която контролира всичко, докато чувствата й не започнат да контролират нея. В стремежа си да получи повече от живота, тя рискува да загуби всичко.
Александра Атанасова (Луиза Григорова) е красивата принцеса, родена със златната кредитна карта в ръка – след една обиколка по магазините тя носи вкъщи повече дрехи, отколкото е целия гардероб на връстничките й. Тя е дива и често безразсъдна. Иска да изживее всеки миг и да пробва от всичко. Убедена е, че може да си купи всяко изживяване. Скоро обаче ще открие, че извън парите има повече, отколкото в тях и че само нещата, за които се е преборила, са истински нейни.

Семейство Касабови
Семейство от европейски тип – привързаността им е базирана по-скоро на дълбоко приятелство, отколкото на страст. Те не са типичното българско семейство, но са си изградили един сравнително хармоничен начин на живот и даже са успели да разглезят детето си. Това, естествено, се дължи на предишните неуспехи в любовта на двамата съпрузи – този път те подхождат предпазливо към семейството.
Димитър Касабов (Стефан Данаилов) е строг, но справедлив в бизнеса, и въпреки че хвърля цялата си енергия в работата, се опитва непрекъснато да бъде добър баща. Към съпругата си се отнася с уважение – между тях има сключен негласен договор – той се грижи за нея и я подкрепя във всяко вятърничаво начинание, а тя не го разпитва къде закъснява всяка вечер.
Боряна Касабова (Елена Петрова) е красива жена с по-възрастен богат съпруг, но въпреки това не се смества в клишето – тя сама изкарва парите си, има галерия, подържа активен социален живот и е филантроп по душа. С Димитър се запознава в най-трудния период от живота си. Боряна е романтична и чувствена жена, която отдавна е спряла да мечтае. Най-неочаквано за нея, тя е завладяна от изпепеляваща страст. Налага й се да направи най-страшния избор, да се изправи пред обществото, за да си позволи да обича.
Дани Касабов (Бойко Кръстанов) е типичното разглезено богаташко хлапе – роден с кредитната карта в джоба, Дани никога не е лишаван от нищо. От малък има купища играчки и дрехи, а джобните му на седмица са повече от средната месечна заплата. Той учи в елитно училище и има само приятели от заможни семейства,
Камен Касабов (Калин Врачански) е вечният бунтар – израства с баща тиранин и майка, докарана до ръба на депресията. Камен така и не успява да прости на баща си, че семейството се разпада и след поредния скандал между двамата Камен заминава в Америка. Камен се връща в България, за да прости на баща си, но закъснява.

Семейство Жекови
Един от най-колоритните актьори, Юлиан Вергов, ще пресъздаде образа на безскрупулен и манипулативен бизнесмен - Николай Жеков. Той е големият играч, мъжът, който трябва да успее на всяка цена. Той вижда във всяка ситуация начин да спечели.
Дъщеря му Сиана Жекова (Радина Кърджилова) е пълна негова противоположност. Най-ценното нещо в живота за Сиана е любовта. Тя е готова да страда, да се жертва и да търпи заради момчето, в което е влюбена.

Семейство Ставреви
Зрителите ще имат възможността да видят Ставреви като представители на класическото българско патриархално семейство. Те са забавни, естествени, натурални.
Краси Ранков ще бъде в ролята на бившия полицай Антон, зает с охраната на мола.
Неговата съпруга Ваня (Стефка Янорова) е фризьорка, запалена по хороскопи и езотерика, изключително забавна, емоционална и искрена.
Синът на тази колоритна двойка е Хари Ставрев (Явор Бахаров). Той е едно съвременно момче бунтар, който почти винаги е в конфликт с родителите си. Работи като шофьор за едни от собствениците на мола. За него всичко е ден за ден, най-ценното, което притежава, е свободата. Мрази парите и богатите. Според него всички биха били по-щастливи, ако живееха на плажа и караха сърф. Той е различен и оригинален, един от най-свежите персонажи в сериала.

От 11 април до 20 юни 2010 г. по bTV (сезон I). От 2 юни 2013 г. - повторение. От 4 януари 2016 г. - ново повторение.
II сезон "Време за истина" от 26 септември до 13 декември 2010 г. (13 епизода).
III сезон "Изкушението" от 11 април до 6 юни 2011 г. (9 епизода).
IV сезон "Наказанието" от 31 октомври до 26 декември 2011 г. (9 епизода).
V сезон "Спасението" от 16 април до 11 юни 2012 г. (18 епизода).

Повторения - по bTV Cinema. От 1 юни 2013 г. - повторение (от сезон I).
От 29 септември 2014 г. по bTV Lady.

ИЗБРАНО