Хора и животни

За филма

Държава: Франция
Година: 2000
Жанрове: Документален


30-серийна научнопопулярна поредица.

Епизод 1: Танцът на китовете

Щом настъпи есента, гърбатите китове от Антарктика тръгват на север към екватора. Те прекарват зимата в Полинезия, край Австралийските острови. Китовете са представени чрез впечатленията на Майкъл Пул, доктор по биология, и 13-годишния Вайнуи. За първите мигове на новороденото и за грижите на майката, която му помага да се адаптира. Във филма са включени кадри, които свидетелстват за научно откритие – така нареченото "Синьо бебе" е хибрид между два различни вида китове.


Епизод 2: Роден сред орангутани

Индонезийското пристанище Кумай е главният пукт за трафик на орангутани, продавани в Тайван и Банкок. Тук се реализират програми за връщането на животните в родните им места. Разказана е и интересната история на Дьони, израснал сред орангутани. Дьони се грижи за сирачетата орангутани в лагера на приматоложката Бируте Галдикас. Завръщането сред дивата природа изисква всекидневно припомняне на уменията на прародителите. Проследява се съдбата на отделни представители на вида и грижите на хората за тях.


Епизод 3: Мравките и дървото
Камерун, тропическата гора, 1993 година. Мравките са навсякъде – от земята до най-високите клони. Последни научни изследвания доказват, че мравките са приятели на дървото – за него те са едновременно полиция, армия и служители по чистотата. Мравките и дървото не се подчиняват на прословутия закон на джунглата за превъзхдството на по-силния. Може би в дълбините на големите гори съществуват други закони, например законите на магията. През милионите години съвместен живот дървото и мравката сякаш са се учили един от друг и са нагодили нуждите си така, че заедно да живеят по-добре.

ИЗБРАНО