Новите резервати

За филма

Държава: Франция
Година: 1993
Жанрове: Документален

Режисьор: Rene-Jean Bouyer


"Les Nouveaux Sanctuaires": 12-сериен документален филм. Най-красивите национални паркове в света от създаването на първия през 1872 до днес, когато хората връщат на животните тази частица земя, която им принадлежи. Документален филм за диви места, в които живеят уникални животни, които са на изчезване и новите места – резервати, където се полагат грижи за запазването на уникални екземпляри.

Световен успех и Наградата за най-добър международен документален сериал от Филмовия фестивал в Лос Анджелис /1993/.


Днес понятието "Национален парк" се разширява, появяват се нови защитени зони, записани от ЮНЕСКО в Световното природно наследство. Приносът на тези места в равновесието на планетата и ролята им за опазването на видовете, ги прави жизненоважни за биосферата на земята. Това е предпоставка за ново класифициране на географските зони. За да бъдат записани в Световното пприродно наследство, тези биорайони трябва да отговарят на строги критерии.

Резерватите осигуряват защита и грижи за съществуването на уникални екземпляри. Обявени са от ЮНЕСКО и Световния съвет за природа за райони със световна значимост.


Епизод 1: Тасмания (Австралия)

Тасмания е най-малкият австралийски щат, обитаван от тасманийския тигър, вомбата, панделонът, тигровата змия, тасманийския дявол.



В другите епизоди: Сангай в Еквадор, Роял Читуан в Непал, заливът "Шарк" – Австралия, Мана Пуулс в Зимбабве, Нгоронгоро - Танзания, Тунг Ян и Хуай Ка Кенг в Тайланд,

ИЗБРАНО