Сбогом, любов

За филма

Държава: България
Година: 1974
Жанрове: Драма

Режисьор: Мариана Евстатиева-Биолчева

В ролите: Васил Михайлов, Антон Горчев, Веселина Попова, Никола Тодев, Марин Янев, Милка Попантонова, Яким Михов, Велико Стоянов, Кирил Кавадарков, Венета Зюмбюлева, Бистра Тупарова, Йордан Алексиев, Александър Притуп


3-сериен телевизионен филм.

Художничка и сторителен инженер търсят пътя на щастието в любовта, семейството, професията, приятелите, кариерата. Опитват всичко и приемат единствения верен отговор - личния избор. Красива любов поема всички предизвикателства в споделения общ живот и се предава, уморена от различията....


1 серия

70-те години на ХХ в. Яна - студентка в Художествената академия - среща голямата си любов инж. Георги Петрунов, който заминава на строителен обект в Странджанския край. Момичето не може да преживее раздялата, напуска Академията и отива при него. Опиянена от любовта си, тя решава да остане и двамата сключват брак. При строежа на язовира са открити пещери, които след време могат да предизвикат аварии. Георги, началникът на обекта инж. Агликин и колежката им Людмила се опитват да предотвратят спирането на строежа. Заедно с проектанта Владо Дерменджиев - близък приятел на Георги - те изработват нов проект, предлагайки неизползван досега начин за обезопасяване на пещерите. На обекта пристига бащата на Яна - директор на строителното предприятие, който поема отговорност и дава съгласието си строежът да продължи. По време на нощната смяна на сондажната група загива инж. Иван Статков, наричан от колегите си Щастливеца. В края на годината Яна ражда момче.



2 серия

Радостта на младото семейство е краткотрайна - поради лекарска немарливост бебето умира. Отчаяна и затворена в себе си, Яна не се интересува от нищо. Георги, разкъсван между отговорностите към обекта и притесненията за жена си, която не желае да живее повече в провинцията, подава молба за напускане. След завръщането им в София нещата външно се променят. Георги започва работа като редактор в списание, Яна е щастлива в компанията на приятелите си. Родителите й правят всичко възможно да задоволят потребностите на младите. Но отношенията между двамата се обтягат. Георги скучае в редакцията, убеден, че трудът му е безсмислен. Отчаян от лицемерието, бездушието и фалша в големия град, той осъзнава, че истинското му място е на строежа.


3 серия


Яна и Георги прекарват времето си в безделие, срещи с приятели, посещения на ресторанти. Въпреки разногласията двамата продължават да се обичат. Решил да се реализира в истинската си професия, Георги заминава на язовира, но Яна отказва да го последва. Останала сама в София, тя се поддава на ухажванията на журналиста Иван и под давление на майка си подава молба за развод. В съда им дават два месеца помирителен срок. Георги се връща на язовира, а Яна става любовница на Иван. Скоро младата жена осъзнава, че силно обича съпруга си и заминава при него. Всичко започва отначало. Празничната вечеря, на която са се събрали Яна, Георги, Людмила и приятелите им от строежа, е прекъсната. Разразилата се буря създава реална опасност реката да прелее и да отнесе съоръженията. Всички излизат, за да помогнат в борбата със стихията. Останала сама, разкъсвана между любовта и нежеланието да живее този живот, Яна се качва на колата си и тръгва за София.


От 30 януари 2012 г. по БНТ Свят.

ИЗБРАНО