Динотопия

За филма

Държава: Великобритания/Германия/САЩ
Година: 2002
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: Marco Brambilla

В ролите: Tyron Leitso, David Thewlis, Wentworth Miller, Katie Carr, Colin Salmon, Lee Evans


"Dinotopia": Минисериал, състоящ се от 6 едночасови епизода, създаден през 2002 г. Поредицата е копродукция на компаниите „Дисни” и „Hallmark” и е вдъхновена от книгите „Динотопия” на автора Джеймс Гърни. В тях се разказва за измисления континент Динотопия, в който хората живеят редом с живи динозаври.

Обществото в Динотопия функционира по почти същите правила, както нашето, само че има някои разлики в правилата и законите, касаещи динозаврите. Повечето от тях не само живеят с хората, но и помагат в изпълнението на най-различни задачи; най-често служат като транспортно средство или като пазачи.

Не всички динозаври обаче са благосклонно настроени към хората. В Динотопия живеят и свирепи хищници, които не признават установения ред за мирно съжителство. Те са изтласкани далеч извън градовете, но това само е превърнало всяко излизане извън укрепленията в една постоянна гоненица със смъртта, която хищниците често печелят.

Светът на Динотопия се разкрива през погледа на двамата братя Карл и Дейвид Скот.

Те, заедно с баща си, летят със самолет над океана, когато ги застига буря. Самолетът им се разбива във водата, а баща им така и не успява да се измъкне от останките. Водната стихия надвива и двамата братя и ги захвърля в безсъзание на странен бряг.

След като се съвземат, двамата установяват, че този остров не присъства на картата и изглежда никой не знае за съществуването му. Те срещат и един местен, който изглежда сякаш не е съвсем с всичкия си. Той ги отвежда в столицата на Динотопия, където за двамата предстои поредният шок – те виждат съвсем истински живи динозаври!

Карл и Дейвид се сприятеляват с младата Марион, която се оказва, че е дъщерята на владетеля на Динотопия и негова прияка наследница. Постепенно двамата започват да изучават културата и историята на Динотопия, както и правилата, на които се гради обществото. Двамата дори се сприятеляват с няколко динозавъра! Когато обаче братята най-после се срещат с владетеля на Динотопия, той им е подготвил нова изненада – никой, който веднъж е научил за съществуването на Динотопия, няма право да напусне острова!

„Динотопия” е известна със своите впечатляващи визуални ефекти, за които е отличена с ЕМИ. В повече от 75% от кадрите има компютърно генерирани изображения, а в почти всяка важна сцена има пряка интеракция между жив актьор и персонаж, създаден с помощта на компютърните ефекти. Ефектите са създадени от същата лондонска компания, която е раздвижила динозаврите в документалната поредица на BBC „Walking with dinosaurs”.

ИЗБРАНО