Дедууд

За филма

Оригинално заглавие: Deadwood
Държава: САЩ
Година: 2004
Жанрове: Крими

Режисьор: (сценарий) Дейвид Милч

В ролите: Timothy Olyphant, Ian McShane, Dayton Callie, Molly Parker, Brad Dourif, W. Earl Brown, Leon Rippy, Powers Boothe, Parisse Boothe


Всичко започва през 1876 г., две седмици след поражението на ген. Къстър в битката при Литъл Биг Хорн и в разгара на “златната треска” в Дакота. В Дедууд се срещат доста сурови мъже и жени, знаещи “и две, и двеста”. Кийт Карадайн играе стрелеца и индиански скаут Дивия Бил Хикок – не яркия герой, познат от киното и телевизията, а огорчен, разочарован убиец със студено сърце, който не се доверява никому, най-малко на себе си. На път към Дедууд заедно със стария си приятел Чарли Ътър (Дейтън Коли) и преданата си спътница Каламити Джейн (Робин Уайгърт), Хикок среща и се сближава с бившия човек на закона Сет Бълок (Тимоти Олифант) - типичния мъж с минало, който се надява (но не прекалено), че в Дедууд ще има шанс да започне нов живот.

Съдбите на Хикок и Бълок са буквално преплетени с тази на самообявилия се градски властник Ал Сеурънгън (Иън Макшейн) - коварният собственик на най-големия “салуун” в града – “Джем”. Доста чешити преминават през Дедууд – някои за по-дълго, други само колкото да бъдат застреляни на улицата. Един от най-колоритните герои е проницателният магьосник на картите Еди Сойър, изигран перфектно от истинския фокусник и картоиграч Рики Джей.

Изпълнен със секс, садизъм, убийства, простотия и кал в изобилие (точно както си е било всъщност в Дивия Запад), “Дедууд” определено не е каубойското шоу, което би допаднало на баща ви. Предизвикал зрителския интерес и възторжените оценки на критиката веднага след излъчването на пилотния епизод на 21 март 2004 г., филмът веднага спечели “Еми” за режисура (на Уолтър Хил) и бе номиниран в още 9 категории за телевизионния “Оскар”, а Иън Макшейн спечели и “Златен глобус” за актьор в драматичен сериал.

Продукцията е на HBO.

От 30 май 2010 г. по Diema.

ИЗБРАНО