Български хроники

За филма

Държава: България
Година: 2008
Жанрове: Документален

Режисьор: Дочо Боджаков, Дамян Петров


На 2 ноември 2008 г. БНТ-1 стартира новите 5 филма от поредицата „Български хроники” по едноименното произведение на Стефан Цанев, което още с излизането си се превърна в пазарен хит.

Всяка неделя от 19:00 ч. в продължение на пет седмици зрителите на БНТ ще бъдат свидетели на най-великите и най-трагичните моменти от историята на Първото българско царство, под управлението на хановете Тервел и Крум, княз Борис и царете Симеон и Самуил – през очите на един поет, потънал в българската история.


Поредицата е снимана в Балчик, крайдунавската крепост "Баба Вида", в Каварна, Преслав, Плиска и в София. За пресъздаване на Константинопол са ползвани декорите от римския форум в киноцентъра в Бояна. Екипът на "Български хроники" е пионер в този нов жанр у нас, в който се съчетава документална точност с живи актьорски сцени. Историческият сюжет е подсилен с актьорска игра и експресивна визия.

Непредубедения поглед на сценариста на поредицата Стефан Цанев към историческите документи, към човешките страни на учебникарските личности и фактите и нестандартните му тълкувания в документалната поредица „Български хроники”, на режисьорите Дочо Боджаков и Дамян Петров можете да гледате всяка неделя преди централната емисия новини „По света и у нас”.


„Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ и за съжаление, тази цел е вече почти постигната; от друга страна това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка; а може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме...”

Стефан Цанев

ИЗБРАНО